Mineralfit.cz

Jazyk pro přesnější diagnózu

Kateřina Řehořová
Silný povlak na jazyku, roztřepené, bolestivé okraje a pálící rudé skvrny, to je jen část příznaků nejrůznějších onemocnění orgánů v těle. Diagnostika jazyka napomáhá klasické medicíně.
Jazyk byl v centru pozornosti v Indii, kde součástí rituálu ranního očišťování všech otvorů těla bylo i pečlivé očištění jazyka od povlaku. Diagnóza podle jazyka součástí klasické medicíny

Dříve si domácí lékař při vyšetření pacienta nejdříve prohlédl pacientův jazyk. Dnes prohlíží většina lékařů jazyk jen výjimečně - v případě podezření na několik málo infekčních chorob, aby si potvrdili diagnózu stanovenou již jiným způsobem.

 

Při spále je jazyk nápadně malinově červený, tmavě hnědý povlak vzniká při tyfu, černý při choleře, při úplavici je jazyk namodralý. Bílé skvrny na jazyku – leukoplakie je nutné sledovat, mohou se zvrhnout v rakovinu jazyku. Povlaky na jazyku obyčejně doprovázejí horečnatá onemocnění nebo poruchy trávicího traktu. Suchost jazyka bývá příznakem velkých ztrát tekutin v organismu, pozorujeme jej často při cukrovce. Suchý vyhlazený jazyk může být příznakem druhu chudokrevnosti. Diagnostika jazyka v čínské medicíně

Současně s tepovou diagnostikou patří diagnostika jazyka k základním vyšetřením tradiční čínské medicíny. Vzhled povlečení jazyka dává informace o „stavu šťáv“ a říká, zda je onemocnění jen povrchní (povlak jazyka je tenký a vlhký) nebo zda organismus zasáhlo hluboce (povlak se stává silnějším a nakonec se zbarví žlutavě).

Teplo a chlad jsou základní pojmy čínské medicíny a jsou spojovány se všemi chorobnými změnami těla. Příznakem chladu je bledý a tenký jazyk. Teplé poškození se projevuje zarudlým jazykem a suchým žlutavým povlakem.

Jazyk nám dává informace Zadní část jazyka patří ledvinám, střední oblast žaludku a slinivce břišní, pravá a levá strana jazyka odráží stav jater. Žlučník, srdce a tenké střevo mají místo na špičce jazyka.
Diagnóza podle vzhledu jazyka ale není absolutně spolehlivou a samostatnou diagnostickou metodou. Pár příkladů změn jazyka a jejich význam Bílý povlak na špičce jazyka signalizuje zánět sliznice žaludku. Bílý povlak ve středu značí onemocnění dvanácterníku. Žlutý povlak signalizuje zánět jater nebo cirhózu. Hnědý povlak signalizuje onemocnění žlučníku. Suchý a hluboce zbrázděný jazyk značí onemocnění cukrovkou.

Hodnocení: 3.7

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.