Mineralfit.cz

Jeskyně léčí - speleoterapie

Kateřina Řehořová

Speleoterapie je léčebná metoda využívající pozitivního efektu pobytu pacientů v krasových či uměle vytvořených jeskyních (např. v důlních štolách). Tyto štoly mají vliv na průběh některých onemocnění a k terapeutickým účelům se používaly již dávno.

Podle polských studií působí pobyt v solném dole na nemocné s plicními chorobami lépe než léčba inhalacemi solí. Nyní je speleoterapie rozšířena po celé Evropě a u nás se provádí např. ve Zlatých Horách a krasových jeskyních.

Jak se provádí léčba speleoterapií?

Léčbě pobytu v jeskyni předchází důkladné vyšetření. Je měřen puls, krevní tlak, plicní kapacita a frekvence dýchání. Ve štolách pacienti odpočívají na lehátkách zabaleni do přikrývek a délka pobytu závisí na hloubce štoly, tlaku vzduchu, vlhkosti, teplotě a obsahu soli ve vzduchu.

Jak dlouho zůstává pacient v jeskyni?

Nejčastěji zůstávají pacienti v jeskyni kolem 4 hodin, existuje také noční léčebná kúra s dobou pobytu 12 hodin a tzv. kombinovaná s dobou pobytu až 14 hodin.

Nemoci léčené pobytem v jeskyni

Léčebná kúra v jeskyních je vhodná pro onemocnění průdušek, astma, chronické alergické katary horních cest dýchacích. Léčeny mohou být také choroby srdce, krevního oběhu, cévní choroby, poruchy výměny látkové a choroby zažívacího traktu. Speleoterapie je vhodná i pro léčbu poškození páteře, kloubů a revmatická onemocnění.

Působení léčebné kúry v jeskyních

Jeskyně a uměle vytvořené štoly jsou prakticky bez alergenů. Koncentrace oxidu uhličitého ve vzduchu štoly je o něco vyšší než na povrchu, a to ulehčuje například astmatikům dýchání. Ve spojení s příznivým tlakem, teplotou a relativní vlhkostí vzduchu dochází k výraznému zlepšení obtíží pacientů, trpících nejrůznějšími chorobami dýchacích cest, oběhového systému a pohybového aparátu. Léčba má celkový pozitivní vliv na stav pacienta.

Kontraindikace léčebných pobytů v jeskyních

Léčebná kúra v jeskyních nesmí být použita u pacientů trpících stavy úzkosti, trpící klaustrofobií, není vhodná u těžkých forem srdeční nedostatečnosti, angině pectoris, akutních infekčních chorobách a při častých křečových stavech. Nejsou vhodné ani stavy po mozkové mrtvici s trvalými následky pohybového aparátu.

Máte o speleoterapii zájem?

Máte-li zájem o speleologickou léčbu sebe nebo svého dítěte, obraťte se na svého lékaře. Léčbu vám může doporučit a poptejte se na příspěvky a hrazení zdravotní pojišťovnou.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.