Jméno jírovec má původ ve svém významu šťavnatý, bujný. Maďal je původu maďarského (původně magyal) a je to maďarské jméno pro durman, jehož plodům se ostnaté tobolky kaštanu koňského velmi podobaly.
Latinský výraz Aesculus, vlastně esculus pochází ze slovesa edere, kterým nazývali staří Římané druh dubů, jejichž žaludy jedli.V dnešní době jim říkáme jedlé kaštany.
Jírovci maďálu se také říká kaštan koňský, kaštan bílý, kaštan planý, jírovec obecný, maďál.
Sběr a sušeníSbírají se zejména plody (kaštany), méně květ a ještě méně kůra. Kaštany se sbírají na podzim v době plné zralosti, květ v době plného rozkvětu a kůra na jaře z mladých větviček. Květy sušíme na slunci nebo při umělé teplotě do 35°C.
Účinné látkyJírovec maďál obsahuje aescin, třísloviny , flavonoidní glykosidy, kumaríny, silice, saponiny, eskuletin, proteiny, oleje, katechiniové třísloviny, škrob, proantokyanidiny, vitamín C, B a K.
PoužitíJírovec má výrazný účinek na cévní stěny, které zpevňuje a zvyšuje jejich pružnost, dále působí protizánětlivě a tlumí otoky (zejména lymfatických žláz). Užívá se na křečové žíly, hemoroidy, bércové vředy, trombózy nebo při nedostatečném prokrvení končetin. Jírovec maďál používáme jen zevně. Plody, semena i listy jsou jedovaté!!!