Mineralfit.cz

Jogurtová dieta

Kateřina Řehořová

Jogurty obsahují pro náš organismus mnoho cenných látek. Jogurty nejen posílí obranyschopnost organismu, ale jejich pravidelným třídenním dávkováním se můžete zbavit i pár kilogramů.

Jogurtová dieta

Odborníci už dávno přišli na to, že jogurt je vhodnou potravinou k udržení dobré postavy. Zkuste držet krátkou třídenní jogurtovou kúru a uvidíte, že kila půjdou dolů.

Jogurtová dieta – proč právě jogurt? Na začátku dvacátého století přišli vědci na to, živé bakterie v jogurtu jsou schopny bojovat proti choroboplodným zárodkům, které vznikají zkvašením zbytků potravy ve střevech. To znamená, že jogurt příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru a umožňuje tak pročištění organismu. Jogurt obsahuje především vápník, který ovlivňuje tukové buňky. Bílkoviny z jogurtů jsou dobré pro stavbu svalů a napnutí tkání. Jogurt dodá množství minerálních látek, nejdůležitější jsou vápník, fosfor a fluor. Vitamíny se starají o krásu pleti, pevnost nehtů a zdraví vlasů.

 

Jogurtová dieta – který jogurt volit?

 

Na trhu je celá řada jogurtů, ale pro dietní recepty je nutné volit probiotické jogurty. Tyto jogurty obsahují mléčné bakterie, které se starají o správný průběh trávení v žaludku a střevech. Vytvářejí tam zdravé střevní prostředí, mléčné bakterie aktivují přirozenou obranyschopnost organismu. Pro dietu jsou nejvhodnější takové jogurty, u kterých kalorická hodnota nepřesáhne 420kJ/100 g. Jogurtová dieta – kam s jogurtem? Jogurt je ideální ve spojení s vlákninou. Zvláště po ránu tělo nastartuje a dodá mu potřebnou energii. Do jogurtu přimíchávejte ovesné vločky nebo müsli. Neměli byste si tyto hody dopřávat s cukrem (a jinými sladkými dochucovadly). Jogurt obohatíte přidáním ovoce (jahody, jablko) nebo zeleniny. Bílý jogurt je ideální k přípravě zeleninových salátů (vhodné jsou ředkvičky a salátové okurky). Dochucujte česnekem, bylinkovou solí a pepřem. K obědu si můžete upravit např. krůtí maso s jogurtovou omáčkou. Ta se skládá z česneku a nasekaných bylinek. Během diety byste měli jíst dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, zeleninu můžete také spařit nebo podusit. Jako přílohu podávejte těstoviny, rýži nebo celozrnný chleba. Zasytí vás i studená ovocná polévka, kdy jogurt smícháte s čerstvým ovocem (maliny, jahody, ostružiny, rybíz..). Čerstvé ovoce můžete nahradit i zavařovaným. Nezapomínejte dodržovat pravidelný pitný režim a jídla po malých dávkách rozložit do celého dne. Vaše tělo se pročistí a vy získáte novou energii.

Hodnocení: 3.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.