Mineralfit.cz

Kardiovaskulární choroby v číslech a faktech

Kateřina Řehořová
Infarkt myokardu a mozková mrtvice jsou stále nejčastější příčinou úmrtí a netýká se to pouze mužů. V současnosti zabíjejí šestkrát více než karcinom prsu.
V důsledku vžitého omylu bývá kardiovaskulární riziko žen podceňováno. Nebývají včas učiněna opatření spadající do primární preventivní péče. Příznaky jsou u žen často bagatelizovány nebo jim bývají připisovány jiné důvody. K tomu přistupuje fakt, že projevy kardiovaskulárních chorob nebývají v některých případech typické jako u mužů, mohou mít případně i zcela odlišný charakter. Také se stává, že v případě správné diagnózy nebývá mnohdy zvolena adekvátní terapeutická intervence.
Po zjištění těchto údajů zahájila Evropská kardiologická společnost rozsáhlý projekt, který má za cíl zvýšit povědomí odborné i laické veřejnosti o tom, že jsou ženy ohroženy kardiovaskulárními nemocemi ohroženy ještě více než muži.
Kardiovaskulární choroby v číslech a faktech Infarkt myokardu a mozková mrtvice je příčinou 40 procent úmrtí mezi ženami Ženy často vnímají kardiovaskulární nemoci jako nepodstatný problém, který se jich netýká Na kardiovaskulární choroby umírá dvojnásobek žen v porovnání se všemi onkologickými chorobami Riziko kardiovaskulárních chorob stoupá s věkem 38 procent žen zemře do roka po infarktu podle výzkumné činnosti v USA Diagnostika činí u žen více problémů Nízká koncentrace HDL cholesterolu v krvi je nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění žen Více žen v porovnání s muži zemře i na mozkovou mrtvici U žen má pohyb větší význam v prevenci diabetu 2.typu

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.