Mineralfit.cz

Kdy začíná menopauza?

Kateřina Řehořová

Nástup menopauzy neznamená, že nastal konec vašeho aktivního života. Kdy menopauza začíná a jak se s ní co nejlépe vypořádat, se dozvíte v dnešním článku.

<!-- -->

Menopauza = klimakterium?

Klimakteriem nebo menopauzou se obvykle nazývá totožné období, ve kterém je ženské tělo na samém konci pohlavní zralosti. Menopauza je však vyjádření posledního menstruačního krvácení, na rozdíl od klimakteria, které značí postupné, ale zřetelné oslabování funkce vaječníků. Jestli prožíváte menopauzu, zjistíte až jeden rok po poslední menstruaci. Vynechání menstruace by však nemělo předcházet dobrání antikoncepce nebo jiné zdravotní potíže, v tomto případě laik nepozná, zda se jedná o menopauzu, či jiné komplikace.

Menopauza může začít již před 40. rokem života

Období, kdy menopauza začne, není dané, její nástup je ovlivněn mnoha faktory. V ojedinělých případech může začít již před čtyřicátým rokem, obvykle k ní ale dochází mezi 45 - 55 lety. Její délka trvání je rovněž individuální, může trvat 6 let, ale i dvojnásobně dlouho.

Charakteristickými znaky menopauzy jsou návaly horka a pocení, dále nervozita a s ní spojené výkyvy nálady, bušení srdce, nespavost, úzkost, deprese a samozřejmě úplná ztráta menstruace. Všechny komplikace se zřídka vyskytují u jedné ženy, většinou se jedná jen o některé z nich.

Kdy menopauza začne u vás, jaké komplikace budete mít a jak dlouho potrvají, záleží na vašem životním stylu (kouření, časté pití alkoholu, nezdravá strava, žádný nebo nepatrný pohyb, cukrovka, vysoký krevní tlak, nadváha - obezita a další).

Začátek menopauzy lze zjistit z krevních testů

Pokud si nejste jisté, zda přišel váš čas, objednejte se ke svému gynekologovi, který provede krevní test. Z výsledků zjistí, jakou hladinu pohlavních hormonů máte a zda skutečně prožíváte menopauzu. Na tomto základě se může určit vhodná léčba, abyste menopauzu a klimakterium prožily v klidu a v pohodě.

Jak se s menopauzou vypořádat?

Najděte si nové koníčky nebo posilujte ty staré. Pořiďte si třeba psího kamaráda, se kterým můžete chodit na procházky. Zabijete dvě mouchy jednou ranou - nebudete se nudit a každodenní chození je skvělá prevence proti osteoporóze, jež se často vyskytuje právě v období klimakteria. Nezavírejte se doma a vyrážejte do společnosti. Jednoduše, zůstaňte aktivní.

Hodnocení: 2.0

Počet: 2

Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.