Mineralfit.cz

Komonice lékařská - tajemství likérů

Kateřina Řehořová

Komonice lékařská (Melilotus officinalis) je léčivá bylinka, která se používá převážně při léčbě nespavosti a při zvýšeném krevním tlaku. Bylina se také používá jako dochucovadlo bylinných likérů a některých druhů sýrů a piva.

Komonice lékařská – Melilotus officinalis

Komonice lékařská je léčivá bylina , která se také používá jako dochucovadlo hořkých bylinných likérů a některých druhů sýrů a piva.

Lidové názvy

Komonici lékařské se také říká královský jetel.

Sběr a sušení komonice lékařské

U komonice lékařské sbíráme kvetoucí nať. Sbíráme od června do září a sušíme na slunci nebo při umělé teplotě do 40°C.

Účinné látky

Komonice lékařská obsahuje alkaloidy kumarin (asi 0,9%), melilotin (asi 0,2%), melilotosid, dále alantoin, organické kyseliny, třísloviny, glykosidy, flavonoidy, cholin, slizy a fytoncidy.

Použití komonice lékařské

Komonice lékařská pomáhá při chronickém bronchiálním kataru, vysokém krevním tlaku, při střevní kolice i jako prostředek proti nespavosti. Používá se také do mastí a obkladů, kde se využívá jejich protizánětlivých účinků.

Čaj z komonice lékařské

1 čajovou lžičku sušené nati komonice zalijeme 250 mililitry vroucí vody. Necháme vyluhovat a poté pijeme 2x až 3x denně.

Vzhledem k přítomnosti kumarínu obsaženého v komonici, může ve větších dávkách nebo při dlouhodobém užívání působit bolesti hlavy, spavost, závratě až ochrnutí! Drogu by zásadně neměli užívat lidé trpící poruchami krevní srážlivosti!

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.