Mineralfit.cz

Kreatin - výhody a nevýhody

Kateřina Řehořová

Určitě mnoho z vás zná kreatin jako jeden z nejúčinnějších doplňků výživy. Tato látka je známá již velmi dlouhou dobu, ovšem její úspěch ve sportovním odvětví se počítá pouze na posledních pár let.

Cvičení - co je KREATIN?

V první řadě je třeba zmínit, že se běžně vyskytuje v našem těle. Kreatin nalezneme například v mase a dokonce si jej tělo samo vytváří v množství 1 až 2 gramy denně. Jedná se tedy o zcela přirozenou součást lidského těla a nachází se především ve svalové tkáni. K získání 1 g kreatinu, musíme sníst například 2 kilogramy hovězího masa. Druhou formou jeho doplnění k tréninku jsou potravinové doplňky, především kreatin-monohydrát, puryvát.

Kreatin a svaly - především pozitivní účinky Můžete trénovat intenzivněji, především díky zvýšené produkci ATP ve svalových buňkách. Vlastnost vázat vodu, která přispívá ke zvětšení svalových objemů. Zvyšuje množství látky zvané kreatin fosfát, která slouží jako zdroj a rezerva energie. Tyto vlastnosti s sebou přináší celou řadu výhod - kvalitnější, silnější a svalnatější postavu. Vedlejší účinky doposud nejsou známy. Doplňky stravy - jak správně užívat kreatin? Pro nabírání svalové hmoty je buňky vhodné zásobit zpočátku zvýšeným množstvím, po dobu přibližně pěti dnů asi 35 gramů. Dále pak postupovat běžným způsobem. Ideální je užívat kreatin společně se sacharidy a bílkovinami, pro jeho maximální využití. Ideální dávkování kreatinu k posilování

Přijměte 5 gramů kreatinu s 1,5 deci džusu. Zhruba po půl hodince si dopřejte 50 gramů sacharidů a 50 gramů kvalitních bílkovin. Optimální doba užívání je 1 měsíc s dávkováním 3x týdně.

Cvičení a fitness - další zajímavé články pro muže a ženy Cvičení – sporty vhodné pro vaši postavu Pilates – pro fyzickou i psychickou rovnováhu Kurz správného posilování Břišní tance – pro relaxaci a krásné tělo Do léta krásná a štíhlá … Oblečení z moiry - ideální nejen na sport Strečink a úvod k posilování Cviky pro pevná záda Zhubněte ve tváři Cvičte podle svého tělesného typu Cviky na zpevnění ramen Kruhový trénink v posilovně

 

Hodnocení: 2.5

Počet: 4

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.