Mineralfit.cz

Křeče a jejich příčiny

Kateřina Řehořová
Křeče se objeví náhle, obvykle při sportu, po nachladnutí nebo i v noci a způsobují silnou několikaminutovou bolest. V některých případech se příčina křečí nedá zjistit. Jindy je způsobují například onemocnění cév, nervů aj.
Křeče objevující se v důsledek cévního onemocnění: Křečových žil – křeče nastupují většinou v období tepla, po dlouhém sezení nebo stání. Trombóza – ucpání hlubokých žil. Asterosklerotický uzávěr tepen – křeče se projevují velkou bolestí po dlouhé chůzi, často postihuje kuřáky. K odstranění křečí vám poslouží také anýz - více o tomto koření přímo v článku
Křeče objevující se v důsledku onemocnění nervů: Polyneuropatie – onemocnění periferních nervů, příčinou může být cukrovka, alkoholismus, borelióza. Při polyneuropatii se objevují poruchy citlivosti a ochrnutí. Křeče objevující se v důsledku nedostatku hořčíku: Křeče vznikající nedostatkem hořčíku se projevují jen ve svalech nebo orgánech. Nejčastějšími příčinami nedostatku hořčíku jsou stavy silného pocení, těhotenství, silná fyzická námaha, stres, chronický alkoholismus, dlouhodobé hladovění nebo nedostatek tekutin. Křeče objevující se v důsledku nedostatku vitamínu B: Nedostatek vitamínu B způsobuje především alkohol, antikoncepční pilulky, vysoká konzumace jednoduchých cukrů či dlouhodobý stres. Křeče objevující se v důsledku nedostatku vitamínu E: Nedostatek vitamínu E způsobuje konzumace velkého množství tuků s nenasycenými mastnými kyselinami nebo pití chlorované vody. Křeče – jak na ně Někdy jako pomoc proti křečím pomáhá protažení svalu postiženého křečí, masáž, chůze nebo koupel v teplé vodě. Myslete však na to, že nesnesitelná bolest ve svalu nemusí být vždy způsobena pouze křečí, ale i žilní trombózou či natržením svalu. Jestliže bolest trvá dlouho, je nutno navštívit lékaře.

Hodnocení: 5.0

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.