Mineralfit.cz

Letní rizoto - objevte přednosti rýže

Kateřina Řehořová

Rýže obsahuje vysoké množství vlákniny a postupem času se stala nezbytnou součástí i našeho, evropského jídelníčku. Nejčastěji z rýže připravujeme rizoto, protože je chutné a příprava nezabere moc času.

Rýže jako základní potravina

Historie rýže sahá hluboko do historie, protože patří k nejstarším pěstovaným zrnným rostlinám. Je nezbytnou a nepostradatelnou součástí každodenního jídelníčku většiny Asiatů, ale i v ostatních zemích si lidé uvědomují její přednosti. Rýže obsahuje komplex karbohydrátů, které dodávají tělu potřebnou energii, je lehce stravitelná a obsahuje důležitou vlákninu.

 

Rýže do sebe přebírá vůně a chutě

Rýže sama o sobě má neutrální příchuť a teprve přidané ingredience jí dodávají patřičnou vůni a chuť. Připravit si rýži můžete na mnoho způsobů – záleží na fantazii a kuchařském umění.

 

 

Rizoto patří do základního jídelníčku

Obliba rizota tkví především v tom, že příprava není náročná – naopak je poměrně rychlá a jednoduchá. Skvělá rizota dělají především Italové, kteří dokáží proměnit rýži v symfonii barev a chutí.

 

 

Co budeme k přípravě rizota potřebovat

250 g dlouhozrnné rýže, sůl, 5 plátků vařené šunky (zhruba 250 g), 1 plechovku žampiónů (280 g), 2 polévkové lžíce másla nebo rostlinného tuku, 1 balení mraženého hrášku, čerstvě namletý černý pepř a 1 svazek petrželky.

 

 

Jak postupovat při přípravě rizota

Rýži vsypeme do velkého množství vroucí osolené vody a vaříme ji přibližně 20 minut. Mezitím si nakrájíme šunku na proužky. Na sítu necháme dobře okapat žampiony. V pánvi si zahřejeme tuk, na kterém šunku, žampiony a hrášek 5 až 7 minut dusíme. Přidáme scezenou a okapanou rýži a vše zapékáme ještě dalších 5 minut. Osolíme a opepříme. Opláchneme a osušíme petrželku, jemně ji nakrájíme a nasypeme na rýžovou směs.

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.