Bylinky jsou odjakživa významným pomocníkem při léčení různých obtíží. Mezi často používané bylinky patří také lípa srdčitá (Tilia cordata).
Lidové názvyLipka.
Účinné látky obsažené v lípě srdčitéFenolické kyseliny, proanthocynidiny, třísloviny, flavonoidy (quercitrin, tilirosid, hyperosid), v malém množství silice, sliz.
Sběr lípy srdčitéU lípy srdčité sbíráme květenství , hned na počátku kvetení (červen, červenec). Lípu sušíme rychle v průvanu ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 ° C v načechrané vrstvě do 5 cm. Předsušení na slunci je nevhodné. Slunce a vyšší teplota nepříznivě působí na účinnost. Dobře usušené květy a listeny si mají uchovat svou původní barvu a charakteristickou vůni. Květ nesmí znovu navlhnout. Nesbíráme odkvetlá květenství s malými chlupatými plody ani poupata.
Vnitřní použití lípy srdčitéPři chorobách z nachlazení (rýma, kašel, zánět průdušek, chřipka, angína) podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. Dále při narušené funkci žlučníku a křečích v oblasti střev a trávicího ústrojí.
Zevní použití lípy srdčitéLipový čaj připravíte stejně jako k vnitřnímu použití. Při výskytu lupů jej můžete použít k oplachování vlasů.
Příprava lipového čajePolévkovou lžíci lipového květu přelijeme vroucí vodou, dále už nevaříme, necháme vyluhovat a po 10 - 15 minutách slijeme. Lze ho podávat samostatně nebo s citronem. Nemusíme doslazovat, protože lípový čaj má přirozeně nasládlou chuť. Pokud chceme sladit, výborný je k tomuto účelu lipový med.