Majoránka zahradní ( Majorana hortensis ) byla považována už starými Řeky, Římany a Egypťany za léčivou rostlinu. Z majoránky se také připravoval nápoj lásky. V dnešní době se majoránka používá v kuchyni jako koření.
Sběr majoránky zahradníNať s majoránky sbíráme těsně před rozkvětem (červenec – srpen). Poté sušíme ve stínu. Při umělém sušení nemá teplota překročit 40 °C.
Účinné látky majoránky zahradníMajoránka obsahuje třísloviny, hořčiny a silici.
Použití majoránky zahradníMajoránka je mírné sedativum a diuretikum, používá se při nervové slabosti, nachlazení, při špatném trávení, nadýmání, průjmu a střevní kolice. Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívaní, podporuje tvorbu žluči. Ve formě mastí majoránku používáme na špatně se hojící rány.
Majoránkový čaj2 lžičky suché drcené natě přelijeme ¼ l vroucí vody a necháme 15 minut stát. Pijeme 1 šálek denně proti nadýmání, žaludečním křečím, pro uklidnění, při migréně a bolestech hlavy.