Ingredience na babiččin medovník Na těsto medovníku budete potřebovat: 100 g másla
4 lžíce medu
180 g cukru
1 kávovou lžicku octa
1 kávovou lžičku jedlé sody
2 vejce
700 g hladké mouky
Krém medovníku 200 g másla
1 slazené mléko
mleté vlašské ořechy
koňak podle chuti
Kolik potřebujete času 60 minut i s pečením
Postup při přípravě medovníku Příprava těsta na medovník Smíchejte ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložte do hrnce, vymíchejte, přidejte sodu s octem a a směs dejte nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidejte vejce.
Míchejte směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Poté hrnec z plamene odstavte.
Směs nechte mírně vychladnout, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které přikryjte a hodinu nechte odpočívat.
Poté těsto na medovník rozdělte do kuliček (8-10). Troubu předehřejte na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválejte na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomožte si při vykrajování třeba pokličkou)a dejte péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).
Příprava krému na medovník Základem krému na medovník je slazené mléko, které vařte zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě (pozvolna!). Nechte mléko vychladnout, vyklopte (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšlehejte s máslem. Podle chuti přidejte mleté vlašské ořechny, případně koňak.
Babiččin medovník na stole Upečené, vychladlé placky potřete krémem a klaďte je jednotlivě na sebe. Poslední placku seshora potřete krémem na medovník a posypte rozstrouhanou poslední plackou (pro ještě lepší chuť smíchejte s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem). Na závěr můžete medovník lehce poprášit cukrem.
Přejeme vám dobrou chuť!