Mineralfit.cz

MFF Karlovy Vary 2006

Kateřina Řehořová
Opět se blíží jediný filmový festival kategorie A v České republice. Prestižní filmová akce se soutěží celovečerních hraných filmů jako jsou MFF v Cannes, Berlíně či v Benátkách. Město opět ožije světovou slávou, uvítá dámy v róbách a rozevláté umělce.
MFF Karlovy Vary – program Festival jako každoročně představí v ČR 200 nových filmů z celého světa. Některé shlédnou diváci pouze exkluzivně na tomto festivalu. Je určen jak laické veřejnosti, tak profesionálům, nabízí velmi kvalitní program, promyšlenou koncepci a spoustu specifických zážitků, spojených s uměním. Krom oficiální soutěže bude také probíhat soutěž dokumentárních filmů a soutěžní sekce Na východ od Západu. Veřejnost oceňuje možnost vidět v tak krátkém čase a bez velkého stresu, který může panovat na větších přehlídkách velké kvantum filmů. V letošním ročníku bude uveden např. nový český film Jana Hřebejka „Kráska v nesnázích”. Krom toho vás čeká plejáda filmů domácích i z celého světa.
MFF Karlovy Vary – historie Patří k nejstarším filmovým festivalům, první ročník se konal v roce 1946. Přes 40 let byl filmový festival pod tlakem tehdejšího režimu. Od roku 1994 se organizace ujal nový tým v čele se známým českým hercem Jiřím Bartoškou a významnou filmovou publicistkou Evou Zaoralovou. Ti se rozhodli přetvořit stagnující přehlídku v mezinárodně významnou filmovou akci.
MFF Karlovy Vary – Křišťálový glóbus Tato hlavní cena festivalu existuje už od počátku, její podoba se však měnila. Od roku 2000 má cena podobu dívky, zvedající glóbus. Autorem je Martin Krejzlík.
V průběhu zakončení MFF Karlovy Vary uděluje Hlavní porota v mezinárodní soutěži tyto ceny: Velká cena Křišťálový glóbus pro nejlepší film Zvláštní cena poroty Cena za režii Cena za ženský herecký výkon Cena za mužský herecký výkon Porota může také udělit dvě Zvláštní uznání.
MFF Karlovy Vary - osobnosti Karlovy Vary v období festivalu ožívají, promítá se na mnoha místech - v hotelech, kinech, divadle, festival každoročně navštěvují významné osobnosti z oblasti české i světové kinematografie, celebrity a filmoví umělci z celého světa.
Mezi významné zahraniční hosty festivalu patřili např.: Alan Alda, Gael Garcia Bernal, Leonardo DiCaprio, Michael Douglas, Mia Farrow, Salma Hayek, Emir Kusturica, Julia Ormond, Robert Redford, Sharon Stone, Elijah Wood a spousta dalších.
MFF Karlovy Vary – výtvarná koncepce K tradici karlovarského festivalu patří také každoroční originální výtvarné pojetí a znělka, kterou mají na starosti přední výtvarníci jako Tono Stano, Aleš Najbrt, Michal Caban, Šimon Caban a další.
MFF Karlovy Vary – informace

Filmový festival probíhá od 30. 6. do 8. 7. 2006.

Normální vstupné činí 65 Kč, se slevou (studenti, důchodci a ZTP) 50 Kč.

Návštěvníci si mohou zakoupit Festival Pass – cena vstupenek se snižuje na polovinu.

Pokud chcete prožít hvězdné dny s hvězdnými filmy a kulturním programem všeho druhu, zavítejte do Karlových Varů. Uvidíte nejen filmové skvosty. Probíhají také koncerty, výstavy a performance. Nálada festivalu je inspirující a město Karlovy Vary taktéž. Nechejte se vtáhnout do děje!

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.