Mineralfit.cz

Mimoděložní těhotenství

Kateřina Řehořová
Termínem mimoděložní těhotenství (Gravidita extrauterina) se nazývá stav, kdy oplodněné vajíčko cestou z vejcovodu do dělohy nedorazí. Co je příčinou a jak nebezpečné je mimoděložní těhotenství pro ženu?
Mimoděložní těhotenství může být způsobeno Nedostatkem mikroskopických řasinek, které posouvají vajíčko z vejcovodu do dělohy. Příčinou jejich ztráty může být zánět ve vejcovodu.
Dalším důvodem mimoděložního těhotenství mohou být defekty vejcovodu (jamky, do nichž vajíčko zapadne, srůsty, vrozené či získané zúžení vejcovodu např. zánětem).
Co se děje s vajíčkem "mimo" dělohu
Vývoj vajíčka mimo dělohu může skončit různě.
Možností u mimoděložního těhotenství je, že vajíčko spontánně odumře a samo se vstřebá. Maminka v tomto případě ani nemusí postřehnout, že se něco dělo.
Nebo dojde k tomu, že vajíčko odumře a je vypuzeno do břišní dutiny ženy. To je nejčastějším ukončením mimoděložního těhotenství. Vejcovod se snaží vajíčko dostat ven, stahuje se, a tím vajíčko vypudí do břicha ženy. Tento stav provází krvácení do břišní dutiny. Jelikož je vajíčko "potraceno", začne žena krvácet z dělohy. K této situaci většinou dojde přibližně sedm až osm týdnů po vynechání menstruace. Stav se dále vyvíjí chronicky. Žena pociťuje bolesti na jedné straně podbřišku a může se stát, že krvácení způsobí ženě anémii. Přesnou příčinu a nález určuje až ultrazvukové vyšetření.
Horší variantou při mimoděložním těhotenství je, když se vajíčko stále vyvíjí a roste. Přibližně pět až sedm týdnů po vynechání menstruace praskne stěna vejcovodu a vzniklou dírou se vajíčko dostane do břišní dutiny. Tím dojde k nebezpečnému krvácení do dutiny břišní. Žena náhle pocítí prudkou, stupňující se bolest v celém podbřišku. Ženě začne klesat tlak a puls, pokožka bledne, končetiny jsou studené. Rozvíjí se tzv. hemoragický šok z velké, až několikalitrové, ztráty krve. Proto je velmi důležité, aby byla žena co nejrychleji převezena do nemocnice, kde ji čeká ultrazvukové vyšetření a cesta na sál, kde podstoupí chirurgický zákrok. Nebezpečí pro těhotnou ženu v případě mimoděložního těhotenství Ze začátku probíhá mimoděložní těhotenství stejně jako normální. Nastávající maminka nedostane menstruaci, může cítit napětí v prsou, nechutenství, nevolnosti. Těhotenský test je pozitivní, protože v krvi je obsažen hormon tvořený placentou v období těhotenství (tzv. HCG hormon).
Kvůli nebezpečnosti mimoděložního těhotenství se zjišťuje umístění vajíčka již v rámci prvního těhotenského ultrazvuku u gynekologa. V případě potřeby dalšího vyšetření se využívá i zavedení optiky do dutiny břišní - laparoskopie. Neuškodí, když se při návštěvě lékaře ujistíte, že se vajíčko opravdu nachází v děloze.
Ve vzácných případech totiž mimoděložní těhotenství pokračuje. Plod svým pohybem způsobuje ženě bolest a bývá deformovaný. Proto se takové těhotenství v zájmu ochrany zdraví těhotné operativně ukončí.
Další zajímavé články Těhulka nebo baculka?
Ranní nevolnost v těhotenství
Očkování u dětí
Umělé oplodnění
Šestinedělí - puerperium
Děti a jejich první krůčky
Babybox
Interupce
Kojení a jeho výhody i nevýhody
Bolest při porodu a její utišení
Kojenecké plavání
Symptomy těhotenství
Alkohol v těhotenství
Amniocentéza

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.