Mineralfit.cz

Móda včera a dnes

Kateřina Řehořová

Každá módní sezóna pravidelně přináší hned několik novinek. Zatímco některé módní trendy odezní velmi rychle, jiné jsou oblíbené hned několik sezón po sobě. Módní návrháři sledují jednotlivá módní období a zásobí nás horkými novinkami. Na nutnost neustále obměňovat šatník, abychom nebyli zcela out nás zase vždy spolehlivě upozorní módní časopisy a reklama.

Je vkus jen jeden?

A tak zatímco některé ženy neustále podléhají novým a novým trendům, jiné zase tvrdí, že módní vkus je v zásadě stále stejný, jen se mění podle obliby jeho jednotlivé prvky, které cyklicky odeznívají a opět se vrací. Na jedné straně tak můžeme vidět ty, kteří leckdy absolutně následují módní trendy, aniž by uvažovali nad tím, co jim sluší - a na straně druhé ty, kteří ctí svůj vlastní osobitý styl a módní vrtochy je nechávají spíše chladnými.

Móda nás zkrátka zajímá

Ovšem málokterá žena se nezajímá o módu vůbec. I z toho důvodu ženy rády sledují, co se nosí a jestliže nejsou ani jedním z extrémů, které jsme popsali, vybírají z módních trendů to, co vyhovuje jejich vkusu. Úvahy, zda vkus je jen jeden, či zda každý epocha a každá žena má svůj vlastní jedinečný vkus, jsou tak věčné. I módní návrháři se dělí na ty, kteří usilují o to přinést něco nového, co tu ještě nebylo - a ty, kteří jsou si vědomi skutečnosti, že vše se v dějinách módy již v určité podobě objevilo a znovu objeví...

Co odolá zubu času?

Budeme-li sledovat proměny módy v čase, skutečně zjistíme, že mnoho módních prvků zažívá neustále retro návraty a reminiscence, stejně tak jako si uvědomíme, že ačkoliv bývá naše estetické cítění pro krásné oblečení velmi podobné, mnoho se toho v historii módy změnilo. Pro ilustraci stačí vzpomenout, jakou revoluci přineslo do světa módy 20.století. Zatímco ještě v19. Století se běžně nosily korzety a kalhoty byly pro ženu tabu, na počátku 20.století přišla Coco Chanel a přinesla kostýmky, bez kterých si dnes ženy svou garderobu ani neumí představit.

Dějiny módy nás mohou inspirovat

Velkými proměnami prošly nejen šaty, ale například i plavky. Zatímco nyní se šijí ze speciálních textilií, které lépe odolávají chloru, dříve se šily z krepu, bavlněných a úpletových látek a také z vlny či hedvábí. Charakteristická svým stylem pak byla léta padesátá, uvolnění a rozevlátý styl hippies přinesla zase šedesátá léta. Retro 70. a 80. let zažíváme opět v módě v současné době.

Stejně jako se měnily módní styly, měnil se i ideál krásy, od žen, které bychom dnes označily za plnoštíhlé, přes Tviggy po Kate Moss a současné snahy o návrat zdravě vypadajících modelek.

Jak se nestát obětí módy

Uvědomíme-li si, jakým výbojem móda do dnešních dnů prošla a pokusíme-li se hledat, co z ní odolalo zubu času a líbí se ženám po celém světě již několikáté století, bude pro nás možná snazší najít si svůj styl a z módních trendů vybírat namísto absolutního přejímání bez rozdílu. V obchodě pak vybíráme to, co nám bude slušet, zároveň bude módní a bude dotvářet náš styl. Bez ohledu na diktát módy nalezneme v módních trendech mnoho klasických prvků, které budou in, ať už je zvolí v garderobě babička či dcera. Jen vzpomeňte na věčné malé černé, klasické kostýmy či střihy plesových šatů...

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.