Mineralfit.cz

Mykóza nohou

Kateřina Řehořová
S létem často přichází kritická kontrola našich nohou. V tomto období více než jindy dáváme na odiv své nohy. Pokud vzhled našich nohou nevypadá tak, jak by měl, je třeba s tím něco udělat..
Mykóza nohou Podle průzkumů mykotickým postižením nohou trpí u nás více než 60 % lidí. Lidé nevěnují svým chodidlům tolik potřební péče jako ostatním částem lidského těla. Přichází však sezóna odhalených nohou..
Mykóza nohou – kdy se projevuje Nohy by nám měly sloužit po celý život, proto by si zasloužily naši dostatečnou péči.
Mykózy si nejčastěji spojujeme s létem – v této době se opravdu projevují nejvíce. Může za to hlavně nevhodná neprodyšná obuv, kdy se nohy potí, kůže se zapařuje a dochází tak k narušení kožní bariéry. V tomto momentě vzniká podhoubí pro plísňové i bakteriální infekce.
Pokud máte pocit, že vaše nohy nevypadají jak dřív – je třeba navštívit specialistu.
Mykóza nohou – jak se pozná Mykózu nohou způsobují různé parazitické houby, plísně či kvasinky. Mají rády teplo a vlhko, proto se jim daří hlavně na nohou.
K nákaze dochází při kontaktu s výtrusy a zlomky podhoubí.
Rizikové jsou zejména společné sprchy, šatny a sauny.
Infekce obvykle proniká do nehtu pod jeho volným okrajem a šíří se až ke kořeni. Houby se totiž živí tkání tvořící nehet.
Onemocnění poznáme podle změny tvaru, barvy a struktury nehtu. Nehet je nevzhledný a infekce se může šířit i na další nehty.
Infekce se také může objevit mezi prsty, na nártu, na plosce nohy nebo na jiných místech na noze.
Mykóza nohou rovněž způsobuje praskání nebo šupinkovité odlupování kůže, ale také mírné otoky a puchýře. Mykóza nohou – jak na ni Během dne byste měly dopřát vašim nohám pohodlí a vzdušnost.
Volte správnou obuv a snažte se např. obouvat si v zaměstnání otevřenou obuv, aby chodidla dýchala.
Volte obuv podle funkce, není vhodné chodit celý den stále v těch samých botách (rozlišujte vycházkovou, společenskou a sportovní obuv). Před návštěvou koupališť, bazénů a sprch preventivně ošetřete nohy protiplísňovými prostředky. Plísňové onemocnění nehtů je záležitost pro dermatologa. Ten se rozhodne, jak postupovat v případě léčby. Nejdříve odebere zpod nehtů šupiny na mikroskopické a kultivační vyšetření.
Potíže se v počátku dají léčit lokálně – např. roztoky, speciálními protiplísňovými laky.
U pokročilého onemocnění pomůže jen léčba tabletami, která je zdlouhavější.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.