Mineralfit.cz

Myrha působí proti bolestem

Kateřina Řehořová

Myrha je vonná pryskyřice načervenalé barvy, která má svou bohatou historii. Myrha je známá také v biblickém světě, kde byla využívána zejména pro svůj protibolestivý účinek. Dnes je pro své nezaměnitelné vlastnosti oceňována ve farmacii a parfumerii.

Myrha je vonnou pryskyřicí

Pryskyřice z myrhy se získává z některých stromů v Arábii a v Africe. Myrha je vonná klejopryskyřice, získávající se z keře myrhovníku.

Myrha byla známá už v biblickém světě

Myrha je dokonce spjata s náboženskou symbolikou, kdy se používala mnoha způsoby, ale především jako mast, která utišovala bolest. Biblický text se také zmiňuje, že byla použita jako utišující prostředek pro ošetření Kristova těla. Myrha bývá také součástí kadidla, které obsahuje směs vonných dřevin, pryskyřic, semínek, kořenů i sušených květů. Kadidlo je od nepaměti součástí obřadů. Směs látek, které se pálí v kadidelnici navozuje také skrze čichové buňky slavnostní pocity. Také myrha patří mezi vonné látky, které působí i po psychické stránce.

Farmacie a parfumerie využívá vlastnosti myrhy

V dnešní době se myrha dostala také do popředí, protože jsou zkoumány její léčebné účinky, které dokáží znatelně snižovat hranici bolestivosti. Pryskyřice z myrhy je využívána v přírodní kosmetice, pleťových vod, zubních past i parfémů. Myrha je také součástí mnoha mastí, které účinně bojují s odřeninami a jinými kožními nemocemi. Dokonce i Hippokrates byl obeznámen s účinky myrhy, která působila jako prostředek proti oparům a proti infekcím oka a úst. Myrha je využívána také v aromaterapii, kdy zmírňuje duševní napětí a bojuje proti melancholii.

Myrhová silice má protizánětlivé účinky

Myrhová silice je také dobrou prevencí proti paradentóze, proto se stává také součástí ústních vod a zubních past. Myrhová silice je nepostradatelné pro své protizánětlivé, protiplísňové a antiseptické účinky. Také má schopnost odstraňovat zápach z úst a dezinfikovat ústní dutinu.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.