Mezi bylinky, které pomohou od nepříjemného nadýmání, patří například bazalka, anýz, majoránka, skořice nebo kmín, které s ním rychle zatočí. Bylinky můžete konzumovat jen tak, případně si z nich uvařit čaj.
Zdravou stravou a pravidelným pohybem předejdete nadýmání Pravidelně konzumujte celozrnné pečivo, které obsahuje dostatečné množství vlákniny a také mléčné výrobky s živými kulturami (vhodné je i podmáslí a kefír). Denně konzumujte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Mezi vhodné druhy zeleniny, které hubí nepříznivé bakterie ve střevech patří například kysané zelí, česnek, cibule či křen. Alespoň jednou do týdne si je proto dopřejte. Vyhněte se příliš slaným, kořeněným a sladkým potravinám, jenž obsahují glutamát sodný (instantní polévky, konzervy) a průmyslově čištěné jednoduché cukry (ve sladkostech, sušenkách, bonbónech, apod.). Jídlo jezte pomalu a dobře jej rozžvýkejte. V rámci jednoho jídlo nekombinujte příliš mnoho potravin, také se nepřejídejte! Dodržujte dostatečný pitný režim. Vhodná je čistá voda, neperlivé minerálky, minerály s nízkým obsahem sodíku nebo bylinkové čaje. Pravidelně sportujte!Nadýmání – víte, jak se jej zbavit?
Kateřina Řehořová 17.12.2011
Téměř každého z nás čas od času postihne nadýmání. Jde o krátkodobý stav, při kterém ve střevech dochází ke zvýšené tvorbě plynů a následkem toho cítíme bolestivé napětí v oblasti břicha. Nadýmání může být způsobeno potravinami nebo také určitým onemocněním. Přetrvává-li tento stav dlouhodobě a nebo se pravidelně opakuje, mluvíme pak o plynatosti.
Hodnocení: 5.0
Počet: 1
Nejlepší: 5 Nejhorší: 5