Mineralfit.cz

Nadýmání – víte, jak se jej zbavit?

Kateřina Řehořová

Téměř každého z nás čas od času postihne nadýmání. Jde o krátkodobý stav, při kterém ve střevech dochází ke zvýšené tvorbě plynů a následkem toho cítíme bolestivé napětí v oblasti břicha. Nadýmání může být způsobeno potravinami nebo také určitým onemocněním. Přetrvává-li tento stav dlouhodobě a nebo se pravidelně opakuje, mluvíme pak o plynatosti.

Co vše může způsobit nadýmání? luštěniny, obiloviny potraviny obsahující ve větší míře sůl, glutamát sodný, průmyslově čištěné jednoduché cukry nápoje sycené oxidem uhličitým mléko (u osob trpících neschopností trávit mléčný cukr – laktózu) nevhodná kombinace potravin v rámci jednoho jídla nadměrná konzumace tekutin (zejména při jídle) alergie na některé potraviny nedostatečná produkce žaludečních kyselin snížená produkce (nebo funkce) trávících enzymů narušená střevní mikroflóra (kdy dochází k potlačení přátelských bakterií a množení kvasinek, např. kvasinka Candida albicans) záněty a vředy na žaludeční nebo střevní sliznici hormonální změny před menstruací nadměrné zadržování tekutin v těle nedostatek pohybu a stres zácpa Bylinky – první pomoc při nadýmání

Mezi bylinky, které pomohou od nepříjemného nadýmání, patří například bazalka, anýz, majoránka, skořice nebo kmín, které s ním rychle zatočí. Bylinky můžete konzumovat jen tak, případně si z nich uvařit čaj.

Zdravou stravou a pravidelným pohybem předejdete nadýmání Pravidelně konzumujte celozrnné pečivo, které obsahuje dostatečné množství vlákniny a také mléčné výrobky s živými kulturami (vhodné je i podmáslí a kefír). Denně konzumujte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Mezi vhodné druhy zeleniny, které hubí nepříznivé bakterie ve střevech patří například kysané zelí, česnek, cibule či křen. Alespoň jednou do týdne si je proto dopřejte. Vyhněte se příliš slaným, kořeněným a sladkým potravinám, jenž obsahují glutamát sodný (instantní polévky, konzervy) a průmyslově čištěné jednoduché cukry (ve sladkostech, sušenkách, bonbónech, apod.). Jídlo jezte pomalu a dobře jej rozžvýkejte. V rámci jednoho jídlo nekombinujte příliš mnoho potravin, také se nepřejídejte! Dodržujte dostatečný pitný režim. Vhodná je čistá voda, neperlivé minerálky, minerály s nízkým obsahem sodíku nebo bylinkové čaje. Pravidelně sportujte!

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.