Mineralfit.cz

Národní parky České republiky

Kateřina Řehořová
Léto se blíží, je čas plánovat, jak a kde strávíte chvíle odpočinku. Česká republika skýtá mnoho míst pro relaxaci i aktivní odpočinek. České národní parky jsou variantou, kde můžete strávit právě tyto chvíle.
Krkonošský národní park
Základní údaje o národním parku

Rozprostírá se v severovýchodní části Čech při hranici s Polskem. Byl založen v roce 1963. Národním parkem prochází 800 km letních a zimních značených turistických cest.

Přírodní bohatství národního parku

Tento park oplývá neobvykle bohatou flórou. Najdeme zde více než 1300 druhů kvetoucích rostlin. Navštívit zde můžete také Krkonošské muzeum, Augustinský klášter ve Vrchlabí, muzeum v Jilemnici, Památník zapadlých vlastenců a podobně. Pokud chcete načerpat energii v lesní, skalnaté krajině, bohaté na rostliny mnoha druhů, vydejte se do Krkonoš.

Národní park České Švýcarsko
Základní údaje o národním parku

Byl zřízen v roce 2000 a rozprostírá se na severu Ústeckého kraje a přiléhá ke státní hranici, kde na něj navazuje Národní park Saské Švýcarsko.

Přírodní bohatství národního parku

Toto místo se dá charakterizovat jako harmonická krajina s kulturními lesy, zemědělskou půdou a množstvím lidských sídel. Nachází se zde významná lidová i sakrální architektura. České Švýcarsko je známe po celé Evropě jako významná turistická oblast, jejíž tradice sahá až do 18. století. Charakter krajiny vytvářejí vrcholy sopečného původu, jimž dominuje Růžovský vrch s vzácnou flórou.

Národní park Podyjí
Základní údaje o národním parku

Byl vyhlášen v roce 1991. Členité území Podyjí je součástí pahorkatiny jihovýchodního okraje Českomoravské vrchoviny.

Přírodní bohatství národního parku

Národní park reprezentuje výjimečně zachovalou ukázku krajiny říčního údolí. Přirozenou osou území je řeka Dyje. Počet zvláště chráněných druhů rostlin je 77. V parku je neuvěřitelně bohatě zastoupen hmyz. Z výčtu chráněných druhů jsou to například kudlanka nábožná. Hledáte svěží oázu? Toto místo plné vody je na léto jako dělané.

Národní park šumavský
Základní údaje o národním parku

Zřízen v roce 1991, rozkládá se při jihozápadní hranici ČR. Jedná se o největší český národní park, je často nazýván zelenou střechou Evropy.

Přírodní bohatství národního parku

Nespočet pramenišť, rašelinišť, potůčků jej řadí mezi významné pramenné oblasti. Jako hlavní tok tudy prochází Vltava a Otava. Lesní vegetace zde představuje širokou mozaiku – velmi významný je Boubínský prales.

Národní parky jsou rozsáhlá území, obsahující jedinečné, přirozené nebo lidskou činností málo poznamenané ekosystémy. Je zde všechno podřízeno ve prospěch rostlin a živočichů, naleznete zde neposkvrněnou přírodu a velký klid. Rovněž rekreační území je zde přípustné jen do té míry, aby nepoškozovalo přírodu.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.