Mineralfit.cz

Nejčastější chyby ve stravování kojenců

Kateřina Řehořová

Mnoho novopečených maminek se nevědomě při stravování svého dítěte dopouští chyb, které mohou poznamenat celý jeho život. Jaké chyby to jsou?

Základem by mělo být mateřské mléko

Nenahraditelným zdrojem výživy pro kojence je mateřské mléko, které obsahuje všechny potřebné látky pro jeho zdravý vývoj v prvních šesti měsících života. Je prokázáno, že u plně kojených dětí je významně nižší riziko vzniku obezity, cukrovky, alergie a chudokrevnosti. Také rozvíjející imunitní systém kojence je díky mateřskému mléku ve výborné kondici (díky tomu je dítě méně náchylné k nemocem, infekcím dýchacích cest a střevního traktu). Pokud tedy můžeme, kojíme své dítě mateřským mlékem co nejdéle.

Pokud matka nemůže kojit své dítě, je na řadě umělá výživa

Pokud matka z nějakého důvodu nemůže kojit své dítě, řešením může být umělá mléčná výživa. V takzvaném počátečním mléce, které se vyrábí pro novorozence do 4. měsíce života, je větší obsah sacharidů, kterých dítě v tomto období potřebuje nejvíce. Dítě ovšem nemusí umělou výživu snášet nejlépe - po požití mléka může zvracet nebo mít průjem, proto je třeba vybírat umělou výživu obzvláště pečlivě. Vždy se poraďte o způsobu a průběhu výživy s praktickým dětským lékařem.

Upozornění:

Speciální druhy umělé výživy potřebují nedonošení novorozenci nebo nemocné děti.

Jak často dítě kojit?

Často maminky odchází z porodnice s informacemi, že mají své miminko krmit přes den každé tři hodiny a nebo, že jej nesmí kojit v noci. Tyto informace ovšem nejsou pravdivé. Přední odborníci se shodují na tom, že dítě si dokáže samo říci, kdy má hlad a proto by se maminky měly řídit především potřebami dítěte a ne všeobecnými radami. To platí u  kojených i nekojených dětí.

Chybné je i tvrzení, že prázdná prsa znamenají nedostatek mléka. Ve skutečnosti to svědčí o rovnováze mezi nabídkou a poptávkou kojence a také o tom, že se prs dokonale vyprázdnil.

Množství stravy je individuální

Kojenci by měli vypít tolik mateřského mléka, kolik chtějí. Často se ovšem stává, že pediatři maminkám doporučují, aby dítě dokrmovaly umělou výživou a nebo naopak krmení omezovaly (zejména v případě, pokud děti nepřibírají tak, jak si pediatři představují). To je ale velká chyba! Děti v prvních šesti měsících svého života přibývají na váze velmi rozdílně a většinou se jejich hmotnost zvyšuje každý týden o 125 až 250 gramů.

Můžeme se setkat i s případy, že děti stejného věku vypadají jinak (například plně kojené děti mohou být menší a štíhlejší než stejně staré děti, které jsou přikrmovány nebo jsou odkázány na umělou výživu). Je to způsobeno tím, že mateřské mléko neobsahuje žádné takzvané prázdné kalorie, jako je tomu u umělé výživy. Pokud by se maminka snažila miminku nasadit dietu, může ohrozit jeho růst.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.