Mineralfit.cz

Netball - pro uvolněné a hbité ženy

Kateřina Řehořová
Netball je tradiční ženská disciplína. Hru dvou družstev soupeřících o vstřelení míče do soupeřovy brány vymyslel James Naismith z USA v roce 1891. Pravidla, techniky a profil hráčky této hry se dozvíte zde.
Hra netball

Hra začíná rozehrávkou ze středu: po písknutí rozhodčího středová hráčka přihrává spoluhráčce. Žádná jiná hráčka nesmí vstoupit do středového kruhu před písknutím rozhodčího. Hrací doba je 4 x 15 min. s přestávkami po třech minutách (10 minut trvá druhá přestávka).


Hráčky mají přesně vymezené role a při hře mají trikoty s iniciálami hráčské role, kterou vykonávají. Pouze dvě hráčky, branková útočnice (GA) a branková střelkyně (GS), smějí proměnit koš, pokud jsou uvnitř brankového území. Žádná z hráček nesmí držet míč déle než tři vteřiny.

Vybudovat silný tým - dokážete to?

 

Pohyb po ploše při hře

Driblování není dovoleno, ale hráčka má po přijetí přihrávky povolen jeden krok:

Pokud je hráčka při přihrávce jednou nohou na zemi, může provádět obrátku na kteroukoli stranu a pohybovat druhou nohou. Pokud však pohne nohou, na které při přihrávce stála, musí míč přihrát dál, dříve než se touto nohou dotkne opět země. Hráčka může udělat krok kteroukoli nohou, pokud stála na obou nohou při přihrávce. Jestliže vyskočí, musí přihrát nebo vystřelit, dříve než dopadne. Vzájemný kontakt při netballu

Osobní chyba hráčky (faul - kontakt, strkání) v brankovišti je trestána pokutovým vhazováním: hráčka, která se chyby dopustila, se nesmí z místa pohnout, dokud není hra znovu zahájena vhazováním.


Faul v brankovišti může být trestán pokutovým hodem (hod přímo na bránu bez zásahu soupeře) nebo pokutovým vhazováním. Záleží na volbě hráčky. Porušení pravidel o pohybu nebo zónách je trestáno volným vhazováním: hraje přerušena a míč je vhazován z místa přestupku.

Techniky netballu Přihrávky

Přihrávka může být provedena hozením, odrazem o zem, ale nikoli kutálením. Do míče je možné strčit i uhodit (ne zavřenou pěstí). Neúmyslný kontakt jiné části těla s míčem není porušením pravidel.

Obrana

Obranné hráčky nesmějí být blíže k útočnicím než 92 cm. Není povoleno žádné zastrašování. Jakýkoli kontakt s hráčkou držící míč je porušením pravidel.

Střelba na bránu

Hráčky střílejí na bránu na straně soupeře. Míč je při střelbě držen nad hlavou a hozen narovnáním v kolenou. Ideální dráha vystřeleného míče je vysoká, aby míč padal do brány svisle.

Profil hráčky netballu
Průměrná výška je 170 cm. Vyšší hráčky jsou obyčejně brankové střelkyně. Středové a obranné hráčky jsou velice specializované. Netball je rychlá hra, která vyžaduje uvolnění, hbitost, dobrou orientaci a odolnost vůči stresu (lze ji zvýšit i dopřáváním si sexu).
V tréninku se klade důraz zejména na rychlé reakce a poziční hru. Míření a střelba se praktikují nejvíce v modifikovaných hrách.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.