Mineralfit.cz

Otrava houbami

Kateřina Řehořová
S přicházejícím jarem začínají růst houby. Možná se těšíte, až vyrazíte s košíkem do lesa a doma si uděláte výbornou smaženici. Pozor však, aby ona pochoutka nebyla tou poslední.
Stačí zaměnit neškodnou houbu za jedovatou a otrava na sebe nenechá dlouho čekat. Ohrožené jsou nejen příležitostní houbaři, kteří se tolik v houbách nevyznají, ale také zvědavé děti, zvyklé strkat vše neznámé do úst. Rostlinné jedy ohrožují lidský život už v nepatrném množství.
Příznaky otravy houbami nevolnost, nucení na zvracení závratě a poruchy vidění zrychlení nebo zpomalení pulzu výrazný vzestup nebo pokles teploty pocit tíhy v končetinách dušnost, srdeční potíže
bězvědomí (u těžkých otrav) slabost, únava, apatie pocit dezorientace, halucinace svalové záškuby, křeče
Léčba otravy houbami Při podezření na otravu houbami okamžitě zavolejte záchrannou službu a snažte se vyvolat u postiženého zvracení. Pokud je to možné, zajistěte zbytky hub, třeba i ze zvratků. Pomůže to k rychlejší indetifikaci hub a k včasné léčbě.
Nejjedovatější houby Muchomůrka tygrovaná a muchomůrka hlízovitá neboli zelená jsou nejjedovatějšími druhy vyskytující se u nás. Již požití 50 gramů těchto hub je smrtelné. Jejich nebezpečí spočívá v pomalém nástupu účinků jedu. Otrava se většinou projeví, až když už je pozdě. První potíže se objevují nejpozději do 12 hodin po požití houby. Jedná se hlavně o bolesti břicha a zvracení. Poté se konzument může cítit lépe a usoudí tak, že je v pořádku. Mezitím však jed poškozuje jeho játra a ledviny.
Tzv. nepravé otravy Otravit se můžeme i houbami jedlými. Jsou-li zkažené, zapařené nebo přestárlé nebo pokud je sníme syrové či polosyrové, mohou způsobit zažívací potíže. Žaludek malých dětí a starších lidí může houby snášet hůře. Vyjímkou není ani alergie na houby. Požití většího množství hub může vyvolat žlučníkový záchvat, zvláště bylo-li připraveno na větším množství tuku.

Pokud si nejste úplně jisti rozpoznáním houby, poraďte se se zkušeným sběratelem nebo alespoň prolistujte atlas hub. Nenakupujte houby ani u pochybných prodavačů.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.