Mineralfit.cz

Pálení žáhy - co pomáhá?

Rita Jaroszová

Pálení žáhy se odborně označuje jako pyróza a většinou se projeví až u 10 % obyvatelstva. Navíc  44 % lidí potrápí minimálně 1x měsíčně. Pálení žáhy zažívají i těhotné ženy. Co na to pálení zabírá? 

 

Mohou za to agresivní kyseliny v žaludku

 

Mnoho z nás má svěrač mezi žaludkem a jícnem bohužel oslabený. Jedná se o kruhovitý sval, na kterém závisí rychlost průchodu potravy. U některých lidí je reflux častější, neboť produkují větší množství žaludečních kyselin a bohužel je příčina neznámá.

 

Pálení žáhy nastává, když se částečně natrávená potrava spolu s žaludečními kyselinami vrací zpět do jícnu. Tento jev se odborně označuje jako reflux. Pocit pálení se rozprostírá za hrudní kostí a může zasahovat až do krku.

 

Někdy se reflux může projevit i jinak tzv. regurgitací. To znamená, že obsah žaludku či jídla může zatékat nejen do jícnu, ale dokonce i do úst. S tím mohou být spojeny i další, vedlejší projevy - slinění, říhání zvracení, bolesti břicha (horní části) či problémy s polykáním.

 

Jestliže se reflux objevuje častěji, pravděpodobně se jedná o patologický reflux či refluxní onemocnění jícnu a měli byste tedy navštívit svého lékaře. Patologický reflux bývá často spojován s hektickým stylem života, špatným stravováním, nezdravými životními návyky a samozřejmě tu určitou roli hraje i míra stresu ve vašem životě.

 

 

Jak se vyhnout pálení žáhy? Základem je prevence

 

Abyste předešli problémům s pálením žáhy, neměli byste pít příliš mnoho alkoholu, kouření k tomu také přispívá a nadváha může být také příčinou. Nejlépe se tedy před pyrózou můžete bránit změnou životního stylu a změnou jídelníčku. Pálení žáhy může vyvolat i nošení těžkých předmětů, spaní na břiše či práce v předklonu.

 

 

Co by mělo pálení žáhy zmírnit?

 

Vsaďte na bylinné čaje ideálně z kopretiny řimbaby či máty. Kefír je považován za přírodní antacidum, což znamená, že pomáhá snižovat nadměrnou kyselost žaludku, která může za pálení žáhy. Zázvorový čaj vám také pomůže. Je to skvělá první pomoc proti pálení žáhy, stejně jako jedlá soda. Med je také šikovným pomocníkem. Zmírňuje bolest a pocity pálení a navíc kolem sliznice jícnu vytvoří ochranný obal, jenž pomůže blokovat působení žaludečních kyselin.

 

 

Které potraviny byste (ne)měli jíst, pokud vás pálí žáha?

 

Určitě byste měli omezit množství tučných a sladkých potravin. Čerstvé pečivo, cibuli a česnek také vynechte, neboť by váš jícen podráždili ještě víc. Také omezte pití alkoholických nápojů, kávy a snažte se nepoužívat tolik koření. Neprospějí vám ani slazené či sycené nápoje s bublinkami a ani rajčata nebo citrusové plody.

 

Jezte raději potraviny, které jsou bohaté na vlákninu. Do těchto potravin řadíme kukuřici, rýži, kořenovou zeleninu, rostlinné oleje, jogurt, listovou zeleninu, kefír a také zeleninu oranžové barvy, kam patří třeba mrkev či dýně.

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.