Pokud máte naléhavé pálení žáhy, pijte minerální vodu bez kyseliny uhličité nebo bylinkový čaj. Žaludeční kyseliny se tak zředí a spláchnou se zpět do žaludku.
ChlébJiž při prvním příznaku pálení žáhy rozkousejte kousek suchého chleba a polkněte. Kyselina se vzápětí do něj vsákne.
ŽvýkáníPři žvýkání má člověk zvýšenou produkci slin, což chrání sliznici jícnu.
OblečeníNeoblékejte si úzké kalhoty ani pásky, protože tlačí žaludek i jeho obsah nahoru.
MlékoOdborníci doporučují, vypít před spaním sklenici mléka. Jsou v něm totiž obsaženy látky, které vážou část žaludečních kyselin.
SpánekSnažte se spát s lehce vyvýšenou horní polovinou těla. Zabráníte tak zpětnému stoupání žaludečních šťáv.
SýrPři konzumaci tavených sýrů se uzavírá žaludek a neutralizuje se nadbytečná žaludeční kyselina.
MagnéziumKdyž si k snídani dopřejete potraviny obsahující magnézium (např. müsli s mlékem), po zbytek dne se vyhnete nebezpečí pálení žáhy.