Mineralfit.cz

Pásový opar - Herpes zoster

Kateřina Řehořová
Pásový opar je nemoc, kterou způsobuje vir vyvolávající plané neštovice. Po prodělaném onemocnění planými neštovicemi virus nehyne, ale přežívá v nervových buňkách. Pokud je tedy náš organismus oslabený, vir se může obnovit a vyvolat pásový opar.

Pásový opar je jakési druhé onemocnění planými neštovicemi. Virus se však neprojevuje vyrážkami typickými pro plané neštovice, ale bolestivými shluky puchýřků na kůži. Než puchýřky zcela vyschnout a vytvoří se strupy, je onemocnění nakažlivé.

 

Pásovým oparem je nejčastěji postižena kůže břicha, hrudníku nebo zad. Vyrážka se však může vytvořit na kterékoliv části těla. Ve výjimečných případech i na obličeji.

Průběh pásového oparu

Člověk postižený pásovým oparem zpočátku pociťuje celkové oslabení a malátnost doprovázené horečkou. Na pokožce se vyskytnou červené skvrny a pupínky, které pálivě bolí. Vyrážky se rozšiřují ve tvaru pásu od páteře k přední části těla.

Příznaky pásového oparu Bolest Horečka Svědění Únava Zimnice Zarudnutá kůže Výsev malých puchýřků Léčba pásového oparu Protivirové léky Masti s přídavkem idoxuridinu Léky proti bolesti Vitamín E – ochrana před vytvářením jizev Pupalkový olej – podporuje hojení kůže

Po vyléčení pásového oparu je téměř nemožné, aby člověk touto nemocí onemocněl znova. Před nákazou je doživotně chráněn.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.