Mineralfit.cz

Pelyněk pravý - artemisia absinthium a Zelená víla

Kateřina Řehořová

Pelyněk je bylina, která už od dávných dob v lidech vzbuzovala strach. Přirovnávala se ke zlu, smutku, stísněnosti a hořkosti. Ale i přes to všechno se pro některé své účinky používá v léčitelství.

Pelyněk - Artemisia absinthium – čeleď

Hvězdicovitá

Pelyněk – sbíraná část

Tinktura, nať

Pelyněk – charakteristika

Pelyněk je vytrvalá, plstnatě chlupatá bylina, 50 až 150 centimetrů vysoká hořké chuti. Lodyha je větvená, bohatě olištěná a v dolní části dřevnatějící. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté , úkrojky kopinaté, tupé.

Pelyněk – výskyt

Původně se pelyněk vyskytoval v západní Asii, jižní Evropě a v severní Africe. A jelikož se již ve starověku pěstoval jako léčivá rostlina, dnes se vyskytuje téměř v celé Evropě. Zavlečen byl i do Severní a Jižní Ameriky i na Nový Zéland.

Pelyněk – kdy ho nepoužívat

Pelyněk nepoužívejte při žaludečních a střevních vředech. Dále by ho neměly užívat těhotné a kojící ženy a děti mladší 12 let. Upozornění - velká dávka pelyňku může způsobit potrat!

Pelyněk – účinky na organismus Zlepšuje chuť k jídlu Pomáhá při poruchách trávení Při nedostatečném vylučování žaludeční kyseliny Jako prostředek proti nadýmání a plynatosti Pomáhá při křečových svalech střev a žlučového traktu

Starověcí lékaři Dioskorides a Galenos se zabývali tímto hořkým kořením, kterého si v klasickém starověku vážili i jako léku pro podporu trávení a zahřátí žaludku.

Použití Pelyňku v kuchyni - kuchařka

Pelyněk je kořením pro těžká a tučná jídla. Koření se jím především vepřová vařená nebo uzená kolena, pečený vepřový bůček. Můžeme jej použít i při přípravě skopového masa. Velice chutný je chléb se sádlem, sýry a vaječné pokrmy, které můžeme místo soli ochutit speciální směsí:

5 g pelyňku 3 g bazalky 2 g tymiánu 2 g rozmarýnu Pelyněk a Absinth - Zelená víla

Pelyněk se nejvíce proslavil jako základní ingredience absinthu, jenž má ve větším množství narkotické až jedovaté účinky. V některých státech je Absinth zakázán. V ČR lze tento vysoce alkoholický nápoj někdy nazýván jako "Zelená víla" povolen.

Použití Pelyňku v domácnosti V domácnostech jako prostředek proti šatním molům Na odhánení much a dotěrného hmyzu V saunách a potírnách se pálí rostliny pelyňku nebo se na horký kámen lije pelyňkový čaj Upozornění na možnou otravu Pelyňkem

Po požití 15 g pelyňkové silice (koncentrovaná látka) se dostavuje nausea, trismus, křeče a bezvědomí. Rostlina samotná, pojídaná ve větším množství, způsobuje:

zažívací potíže bolesti hlavy závratě zmatenost třes slabost nutkání k močení pálení v močové trubici Zajímavost Při římských slavnostech, dostal vítěz odměnou napít se pelyňku, protože naši předkové věřili, že zdraví je správná odměna. Arabsky se pelyňku říká Sheeva, angličané používají slovo wormwood.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.