Mineralfit.cz

Pět pilířů manželství

Kateřina Řehořová

Žádný vztah není po několika letech manželství takový, jako na začátku. Jak mu pomoci, aby vydržel co nejdéle a přitom naplňoval oba partnery štěstím?

Sex a intimita

Bohužel, s přibývajícími roky intenzita sexu a intimních chvilek v manželství slábne. Intimita je přitom pro vztah velmi důležitá – posiluje pocit souznění, vzájemné důvěry a respektu a dokáže udržet na nohou dlouhodobý vztah i tehdy, vyprchá-li už touha po sexu. Občasné objetí, polibek, držení za ruce, to všechno vám dodá pocit, že jste milováni, což je pro partnery absolutně nezbytné.

Svoboda

Být manželkou či manželem neznamená, že toho druhého vlastníme. Každý má právo na vlastní zájmy a koníčky, na čas strávený bez partnera. Čím více svobody v tomto ohledu protějšku poskytnete, tím více se na vás bude těšit. Je důležité mít společné koníčky, stejně tak je ale nezbytné trávit občas nějaký čas bez partnera. Svoboda dodává vztahu čerstvý vítr, cítíte, že se vám volně dýchá, a o to právě jde.

Respekt a tolerance

Jistě, každý máme svá negativa. Ale pokud si na partnera budete více všímat toho špatného, přestanete jej obdivovat a časem i vážit. Takové manželství je ale odsouzené k zániku – a pokud přetrvá, nebude to žádná pohádka. Pamatujte, že nikdo není dokonalý. Vyvarujte se rýpání, urážek a ponižování.

Místo hádek diskuze

Je přirozené, že se s partnerem ve všem neshodnete. I hádky ale mohou být klidné a konstruktivní – pak se ale hádka stává diskuzí, která má mnohem větší smysl - zvláště když vyústí v kompromisní řešení. hádkách diskutujte s respektem, neshazujte partnera, neútočte na něj, ani neodbíhejte od tématu.

Upřímná komunikace

Mluvit, mluvit, mluvit – bez toho manželství prostě nemůže pohodově fungovat. Mluvte o všem, co vás trápí, o svých společných i individuálních přáních a nepředpokládejte, že by partner měl vaše pocity a touhy odhadnout sám. Otevřená komunikace je způsob, jak se vyhnout mnohým nedorozuměním a ještě více posílit pocit sounáležitosti.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.