Mineralfit.cz

Platební karty – informace, typy, užitečné rady

Kateřina Řehořová

Jak již název dnešního článku napovídá, bude řeč o platebních kartách. Dozvíte se více o jejich účelu, výhodách, typech a také vám poradíme užitečné rady, které se vám budou při použití platebních karet určitě hodit.

Platební karty – výhody Máme-li platební kartu, nemusíme sebou nosit hotovost. Peníze nám nemůže nikdo odcizit, pokud nezná náš PIN kód. Platba prostřednictvím platební karty je dnes běžně akceptována téměř ve všech kvalitních maloobchodech, hotelích, restauracích, čerpacích stanicích či mnoha dalších typech obchodů, služeb. Pro výběr hotovosti v bankomatech funguje platební karta v kterékoli denní i noční době na celém světě. Platby kartou jsou bezpečné, rychlé a pohodlné. Při použití platební karty v zahraničí je navíc použit výhodnější směnný kurz. Platební karty a jejich typy

Z hlediska způsobu zúčtování platby lze rozlišit dvě základní verze platebních karet: karty debetní a karty kreditní.

Debetní karta

Debetní karta je pevně svázána s bankovním účtem. Je určena především pro platby u obchodníků a pro výběry peněz z bankomatů.

 

Debetní platební kartou může držitel utratit pouze tolik prostředků, které jsou uloženy na jeho bankovním účtu.

Kreditní karta

Kreditní karta ztělesňuje úvěr neboli kredit. Použitím kreditní karty při výběru peněz z bankomatu nebo placení u obchodníka je čerpána půjčka, kterou je poté nutné splatit.

 

Úvěr čerpaný použitím kreditní karty je úročen úrokovou sazbou, která je zpravidla uvedena v měsíčním vyjádření.

Pro koho jsou platební karty vhodné?

Platební karty jsou vhodné pro všechny lidi, bez rozdílu věku. Platební karty mohou využívat studenti, lidé v produktivním i důchodovém věku.

Zabraňtě zneužití vaší platební karty – rady, jak se bránit týdení limity - vám zajistí, že nikdo nespronevěří velkou částku vašich peněž, ale zase vás omezují SMS servis - při platbě kartou jste okamžitě informováni pomocí SMS a můžete kartu urychleně zablokovat pojištění - pokud nejste pojištěni odpovídáte za transakce kartou před nahlášením vy, pokud jste pojištěni, jste kryti i na období před nahlášením, ale pozor pojištění jsou různá a mají různé limity, proto se předem informujte ve vaší bance! PIN - nikdy nemějte PIN přiložený u karty, platba PINem často nebývá kryta ani pojištěním!

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.