Mineralfit.cz

Popáleniny a jejich ošetření

Kateřina Řehořová
Popáleniny patří mezi nejčastější úrazy v domácnosti. Opařit se můžete kdykoli a čímkoliv, například zvednutím pokličky, manipulací s žehličkou, hrnkem s vařící tekutinou apod.
Tři stupně popálenin 1. stupeň popálení

1. stupeň popálení je nejlehčí a taky se nelépe hojí. U tohoto typu popálení dochází k poškození vrchní vrstvy kůže. Místo, které je popálené, je zarudlé a mírně bolestivé. Po několika dnech se však kůže sloupne a zahojí.

2. stupeň popálení

Pokožka je při 2. stupni popálení zarudlá, oteklá a vytváří se na ní puchýře. V případě, že zabráníte infekci, nezůstanou na popáleném místě žádné následky a kůže se zhojí jako u popálenin 1. stupně.

3. stupeň popálení

3. stupeň popálení je nejvážnějším možným stupněm. Jsou poškozeny všechny vrstvy kůže, která při popálení seškvaří a zuhelnatí.

Popáleniny a jak na ně Popálené místo hned zchlaďte proudem studené vody nebo ledem. Na poraněné místo nikdy nedávejte sádlo, máslo ani ho nezasypávejte pudrem či moukou. Jestliže si popálíte ruku, sundejte si prstýnky, protože dojde k otoku. V případě, že člověku hoří oděv, tak se ho snažte co nejdříve uhasit, ale oděv nestrhávejte. Popáleniny 1. stupně lékařskou pomoc nepotřebují. Ve Vaší lékárničce by však neměla chybět mast nebo gel na popáleniny a dezinfekční přípravky.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.