Mineralfit.cz

Poporodní deprese - dítě překážkou?

Kateřina Řehořová
Únava, vyčerpání či nejrůznější starosti mohou někdy novopečenou maminku potrápit tolik, že se z děťátka netěší tak, jak by chtěla. Jak se poporodní projevy projevují a kdy by se neměly přehlížet?
Poporodní deprese Někdy se stává, že ačkoliv se nastávající maminka na příchod potomka těší, po porodu začne prožívat jiné stavy. I když se to málo ví, v poporodním období (více se dozvíte zde...) se velmi často objevuje zhoršená nálada.
Poporodní deprese – o co se jedná? 50–80 % žen prožívá 3. až 4. den po porodu krátkou epizodu zhoršené nálady projevující se zpravidla podrážděností, kolísáním nálady a epizodami pláče. Kolísání nálady je charakterizováno stavy euforie, které se střídají s úzkostí, smutkem, napětím nebo podrážděností. Tato krátkodobá změna v náladě je způsobená prudkým poklesem estrogenů a progesteronu. V zásadě je neškodná a spontánně odeznívá. Nejčastější je u prvorodiček.
Poporodní deprese - jak se projevuje? Deprese v poporodním období může mít mnoho podob. Může mít charakter krátkého emočního problému, nebo dokonce podobu psychické nemoci. K hlavním příznakům patří zvýšená přecitlivělost, úzkostnost, podrážděnost, pocity strachu, neschopnost vnímat lásku k novorozenci, pocity selhávání, úzkost, nechutenství, přejídání apod.
Poporodní deprese – co může být příčinou? Někdy příčinou poporodní deprese může být těžký mnoho hodin trvající porod, kdy je matka natolik unavená, že není schopna děťátko pořádně vnímat. Po dostatečném odpočinku si maminka s největší pravděpodobností začne své miminko vychutnávat.
Na vině také mohou být zdravotní komplikace, buď její, nebo jejího dítěte. O energii tak připravuje především nedostatek sebedůvěry, vyčerpání…
Po návratu z porodnice může maminka zažívat splín, kdy dítě jí může být skoro až na obtíž. Mohou to ovlivnit i nejrůznější starosti – ať už třeba s bydlením, nedostatkem peněz atd.
Všechno však bývá většinou jen otázkou času a až zmizí nejrůznější trable, začne se maminka radovat ze svého dítěte.
Poporodní deprese – kdy se mohou objevit? Poporodní deprese se mohou objevit hned po porodu, ale také za 6 až 12 týdnů po porodu, nebo dokonce až za jeden rok. Poporodní deprese, které mají dlouhodobější trvání (a je tak ohroženo např. i zdraví dítěte), by měly být svěřeny do rukou odborníka.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.