Mineralfit.cz

Poporodní deprese

Kateřina Řehořová
I když je narození dítěte šťastnou událostí, ne všechny ženy se s ním snadno vyrovnávají. Psychické problémy v podobě tzv. poporodního blues nebo depresí jsou poměrně častou komplikací, která potřebuje pomoc psychologa nebo psychiatra.
Hormonální změny ovlivňují psychiku

Poporodní deprese se může vyskytovat nejen po porodu, ale i po potratu nebo mimoděložním těhotenství. Ženy jsou obecně náchylnější k depresi než muži. Depresivní poruchy se u nich pohybují v rozmezí 5–9 %, některé zdroje uvádějí až 9–20 %. Nejsilnější druhy depresí se objevují brzy po porodu, ty méně intenzivní od dvou týdnů do jednoho roku po porodu.

Ohrožené skupiny žen

Podle WHO /Světová zdravotnická organizace/ jsou vznikem poporodní deprese více ohroženy ženy pod 20 let, svobodné, s ekonomickými problémy včetně problémů s bydlením, s 5 a více sourozenci, narušeným vztahem k rodičům, zdravotním handicapem, základním vzděláním a problémy s kojením.

Poporodní blues

Takto se označuje stav, v němž se radost a štěstí z narození dítěte mísí s náladovostí, labilitou, nervozitou a smutkem. Poporodní blues se vyskytuje až u 80 % žen po porodu a je vyvolán únavou a hormonálními změnami. Na jeho zvládnutí stačí pomoc blízké osoby, aby si žena mohla odpočinout. Většinou příznaky rychle mizí.

Poporodní deprese

Pokud negativní pocity přetrvávají a dále se zhoršují, jedná se o poporodní depresi až poporodní psychózu. Poporodní deprese postihuje 10–15 % žen po porodu. Vyznačuje se nedostatkem energie, výbuchy pláče, vztekem, apatií, nervozitou, úzkostí, nechutí k jídlu, žaludečními nebo střevními problémy a poruchami spánku.

 

Žena se obviňuje, že není dobrá matka. Stav může přetrvávat i několik měsíců, během nichž se žena odmítá o dítě starat, kojit, ztrácí chuť na sex. Poporodní deprese může navazovat na poporodní blues nebo se může vyskytnout bez předchozích příznaků, v době 4-12 týdnů až několik měsíců po porodu.

Poporodní /laktační/ psychóza

Potíže mohou přerůst až do poporodní psychózy, která se vyskytuje u jedné ženy z tisíce. V následujícím šestinedělí až z 20 % recidivují. Matka ztrácí kontakt s realitou, např. neví, který je den nebo celý den chodí v pyžamu.

 

Zde je nutná pomoc psychiatra a medikamentózní léčba /antidepresiva ve vysokých dávkách/, takže je nutné zastavit laktaci. V některých případek má matka sebevražedné sklony nebo se snaží ublížit dítěti /nejčastější obětí žen vraždících v důsledku poporodní psychózy jsou děti do 16 let/, pak je nutná hospitalizace na psychiatrickém oddělení.

Více z rubriky Rodiče a děti
Děti versus jesličky - školka a škola
Začlenění dítěte do kolektivu
Dětství -vývoj dítěte Kojenecké plavání

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.