Mineralfit.cz

Poznejte tajemství zdravé výživy

Kateřina Řehořová

Všichni chceme být zdraví a ve formě. Můžeme to ovlivnit zdravým životním stylem včetně pestré a vyvážené stravy. Co všechno tato zdánlivě jednoduchá rada obnáší?

Základem je rodina

Správné stravovací návyky by nám měly být vštěpovány od dětství. Daleko hůř se totiž korigují nebo odstraňují nevhodné stravovací návyky, které máme zafixovány a na které jsme z rodiny zvyklí.

Dětská obezita

Podle belgického výzkumu v posledních letech stoupla dětská obezita o 17 %. V současné době má 19 % dětí mezi 9-12 lety nadváhu a 10 % dospívajících je obézních. V ČR jsou čísla podobná: 20 % dětí ve věku 6–12 let má vyšší váhu, než je norma, ve věku 13–17 let má nadměrnou hmotnost 11% dětí. Tato čísla jsou o to varovnější, že pokud se obezita objeví už před pubertou, hrozí 20-50% riziko, že přetrvá do dospělosti.

Zdravotní rizika

Nesprávná výživa /nadbytek cukrů, tuků, alkoholu/ a špatné denní rozdělení jídla /nedostatečná či zcela chybějící snídaně/, nedostatek některých důležitých látek /vláknina, vitamíny, minerály/ přispívají ke vzniku nebo zhoršení civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární nemoci, cukrovka a některé typy rakoviny.

Základní pravidla zdravé výživy Pestrost – jíst vše, aby měl organismus dostatek všech nezbytných živin. Doporučuje se střídat zdroj potravin, tzn. kupovat např. mléko, jogurty, brambory apod. od různých výrobců a pěstitelů, aby eventuálně nedošlo v organismu ke kumulaci případných škodlivých látek obsažených v potravinách. Umírněnost – jíst rozumné množství potravy, které by mělo odpovídat našemu energetickému výdeji. Požitek z jídla – vychutnat si jídlo v klidu, ne ho zhltnout ve spěchu. Nevynechávat jídlo – je chyba vynechat např. oběd a myslet si, že tak spotřebujeme méně kalorií a zhubneme. Naopak. Organismus si to zapamatuje a začne si dělat tukové zásoby pro případ nouze. Správné rozvržení jídla – na snídani by mělo připadnout 25 %, na oběd 35 %, na svačinu 10 % a večeři 30 % z celkového denního množství jídla. Denní rozvržení živin

Kalorický příjem závisí na pohlaví, věku a fyzické aktivitě. Ať je ale množství kalorií jakékoli, mělo by platit následující rozdělení: 50-55 % energie by mělo být ve formě sacharidů /1 g sacharidů = 4 kcal/, 30-35 % ve formě tuků /1g tuků = 9 kcal/ a 10-15 % bílkovin /1 g bílkovin = 4 kcal/.

To odpovídá kalorickému příjmu 2100 kcal/den a tomuto množství potravy: 290 g sacharidů (chleba, rýže, těstoviny, brambory, sladkosti), 70 g tuků (včetně těch skrytých, např. v sýrech a uzeninách), 70 g bílkovin (maso, vejce, ryby, mléčné výrobky, luštěniny).

Voda – základ lidského těla

Zapomínat bychom neměli ani na pitný režim. Lidské tělo je totiž z velké části tvořeno vodou: u nejmenších dětí tvoří voda 75 % hmotnosti těla, u větších dětí 65 %, u dospělých 60 % a u starých lidí 55 %. Proto asi nepřekvapí, že se jí doporučuje denně vypít minimálně 1,5 litru.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.