Mineralfit.cz

Pracovní smlouva - než podepíšete smlouvu

Kateřina Řehořová
Člověk v zajetí trémy, nervozity, rychlosti mnohdy podepíše cokoli. Dávejte pozor na to, co podepisujete a nechejte si poradit, jak podepsat dobrou smlouvu. Na co si dát pozor, když upisujete duši novému zaměstnavateli.
Pracovní smlouva – jak postupujete při podepisování smlouvy

Sedíte v kanceláři, za sebou máte sérii pohovorů a zkoušek všeho druhu. Ruka je v rukávě, přesto s vámi šijí všichni čerti. Personalista vám podává pracovní smlouvu. Přečtete ji? Nebo ihned podepíšete? Stydíte se zdržovat šéfa louskáním textu? Děláte chybu. Smlouvu si musíte prostudovat. Můžete se totiž zavázat k něčemu, s čím nepočítáte.

Pracovní smlouva – práva zaměstnance Hlídejte si svá práva
Ze zákona máte právo na nejméně 4 týdny dovolené. Zkušební doba může trvat nejdéle 3 měsíce. Pracovní doba činí nejvíce 40 hodin týdně. Pracovní smlouva – skuliny Některé firmy s vámi sjednají pracovní poměr na dobu určitou, třeba šest měsíců. Přestože vám pak smlouvu prodlouží, jste znovu ve zkušební době, kdy vás mohou kdykoli vyhodit. Proti tomuto postupu protestujte! V případě nouze se poraďte s právníkem. Pokud vás zaměstnává zahraniční firma s pobočkou v ČR, vaše povinnosti a práva se řídí českými zákony!
Smlouvy a přesčasy Pokud počítáte s tím, že si prací přesčas zlepšíte rozpočet, dejte si pozor na zákeřnou větu ve smlouvě: Ve smluvní mzdě je přihlédnuto k případné práci přesčas. Pokud tuto smlouvu podepíšete, můžete pracovat dnem i nocí a nedostanete ani korunu navíc. Je dobré vědět, že zaměstnavatel vám může ze zákona nařídit nejvýš 150 hodin přesčasů ročně. S každou minutou navíc musíte souhlasit. Můžete odpracovat nejvýš čtyři sta šestnáct přesčasových hodin. Pokud je ve vaší smlouvě vyšší číslo, smlouva neplatí.
Pracovní smlouva a konkurence Může se stát, že vám šéf zakáže výdělečnou činnost ve stejném oboru. Má tak záruku, že si nebudete přivydělávat u konkurence nebo mu sami nevytvoříte konkurenci. Ve smlouvě je v tomto případě uvedena věta: Výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, může zaměstnanec vykonávat jen s předchozím souhlasem zaměstnavatele. Pokud počítáte s tím, že byste si přivydělávala bokem, před podpisem smlouvy se o tom se zaměstnavatelem poraďte.
Pracovní smlouva – neuhýbejte, dupněte si Většina lidí neví, že k pracovní smlouvě si můžete připsat dodatky se svými požadavky. Pokud třeba studujete, může ve smlouvě stát, že vám v tom váš chlebodárce nebude bránit. Je otázkou, jestli vám to šéf povolí, za pokus to ale určitě stojí.

Pamatujte si, že smlouva je předmětem vyjednávání a oboustranné dohody. Nebojte se promluvit, nespokojte se vším, co zaměstnavatel nabízí. Uzavření smlouvy musí uspokojit obě strany. Vyjednat si můžete cokoli. Pak je totiž zbytečné plakat nad rozlitým mlékem.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.