Mineralfit.cz

Předporodní kurzy a přípravy - jak je vybírat?

Kateřina Řehořová
V těhotenství se musí ženy vyrovnávat s řadou změn, řeší mnoho praktických informací.. Jak se na všechno dostatečně připravit? Předporodní kurzy připravují budoucí maminky na následující období.
Předporodní kurzy a přípravy – jak je vybírat? S těhotenstvím je často spojeno mnoho otázek. Odpovědi na ně můžete získat v prenatální poradně, v knihách, ale vyplatí se navštěvovat i předporodní kurz.
Předporodní kurzy a přípravy ženy Žena se v těhotenství i po porodu potýká se změnami nálad a vyrovnává se s neustálými proměnami svého těla. Zvláště v posledních týdnech těhotenství pak myslí na porod – jaký bude? Jak ho zvládnout?
Předporodní kurzy a přípravy – proč si je vybrat? V kurzech předporodní přípravy získá žena dostatek informací a praktických dovedností, které směřují k tomu, aby byl průběh porodu co nejhladší.
Podle výzkumů byly nejspokojenější s průběhem svého porodu ženy, které měly dostatek informací o svých možnostech – např. jak postupovat při kontrakcích.
Návštěva kurzu společně s partnerem vám může pomoci začít mluvit o tématech, kterým jste se dosud vyhýbali (např. pomoc, kterou od něj v průběhu porodu a po porodu očekáváte).
Získáte i užitečné rady jak se starat o miminko, jak kojit, jak poznat blížící se porod, jak pracovat s bolestí při porodu..
Důležitou součástí kurzů je i nácvik poloh při porodu, cvičení pro těhotné, relaxace.
Předporodní kurzy a přípravy – kde a kdy hledat? Většina kurzů začíná až v době pokročilého těhotenství, některé však můžete navštěvovat už na začátku. Předporodní kurz vám může doporučit váš gynekolog, porodní asistentka, ptejte se i v porodnicích a mateřských centrech.
Předporodní kurzy a přípravy – typy kurzů Jednotlivé typy přípravy k porodu se mohou od sebe lišit.
Existují jednorázové informativní schůzky v porodnicích i mnohatýdenní kurzy.
Kurz by měl trvat 6 až 10 lekcí, aby byla pokryta všechna klíčová témata.
Některé kurzy jsou zaměřeny jen na předávání informací, jiné učí praktické dovednosti (cvičení, nácvik dýchání a poloh pro porod).
Ideální je rovnováha mezi informacemi a praktickými dovednostmi. Styl vedení kurzu se může lišit – jsou používány např. metody aktivní spolupráce (tanec, malování..). Zaměření kurzu se liší rovněž podle toho, zda kurz vedou porodní asistenti, fyzioterapeuti, psychoterapeuti nebo psychologové.
Dobrý lektor je otevřený k potřebám ženy a jejího partnera a nepřesvědčuje o „svém“.
Předporodní kurzy a přípravy – co je jejich obsahem Kurzy především připravují na porod a dobu krátce po něm. Zaměřují se proto na:
Změny a životosprávu v těhotenství
Výběr porodnice
Známky blížícího se porodu
Průběh porodu – jak jej zvládnout
Roli partnera u porodu
Šestinedělí a kojení
Péče o děťátko
Získáte důvěru v sama sebe, že vše zvládnete.
Předporodní kurzy a přípravy – jak vybírat Vyberte si takový kurz, který předává informace způsobem, který vám vyhovuje.
Pokud vám vyhovuje nácvik praktických dovedností, nevybírejte si prožitkově zaměřený kurz.
Zkuste oslovit přímo lektora kurzu. Příbuzné články Sex v těhotenství
Bolest při porodu a její utišení
Šestinedělí
Císařský řez
Dopady těhotenství na zdraví
Jak zhubnout po porodu
Služby porodnic
Fitness při graviditě - změňte trénink
Předčasný porod

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.