Mineralfit.cz

Premenstruační syndrom

Kateřina Řehořová

Premenstruační syndrom (PMS) je rozšířený a pro ženu obtížný problém, který přichází před každou menstruací. S PMS se potýká přes 50% menstruujících žen! Týká se to i vás? Dáme vám pár tipů pro zmírnění příznaků.

Stanovení diagnózy PMS

Pro základní stanovení diagnózy musí být prokázán vztah mezi symptomy a menstruačním cyklem ženy.
Příznaky premenstruačního syndromu začínají během 7-14 dnů před menstruací a jakmile se dostaví krvácení, začínají ustupovat. Dalších 14 dní po menstruaci je žena bez problémů a cítí se o mnoho lépe. 

Příznaky PMS

Mezi časté příznaky patří deprese, emoční labilita, změny nálad, úzkost, agresivita, podrážděnost, neklid, únava, přejídání, nadýmání, bolestivost prsů, pokles schopnosti soustředit se, ztráta sebekontroly, bolesti zad a hlavy. Některé ženy uvádějí i vznik otoků a návalů, zvýšení váhy, zvýšení citlivosti kůže a bolestivost varixů. Pokud má žena sklon k akné, období před menstruací pro ni bývá zvlášť kritické. PMS stav akné zhoršuje, může se objevit i ekzém či poševní mykózy. Jedním z příznaků bývá i snížení libida.
V některých případech může být PMS natolik výrazný, že se mění i osobnost ženy. Ze statistik vyplývá, že v období tří dnů před menstruací jsou častější sebevražedné pokusy a stoupá počet úrazů doma i na cestách.

Příčiny PMS

Příčiny vzniku PMS jsou stále nejasné. Existuje mnoho teorií, ve kterých se hovoří o vlivu prostředí, o vlivech sociálních, psychologických, hormonálních a genetických, dokonce o vlivu diety na PMS. Premenstruační syndrom se nevyskytuje v době těhotenství a úplně vymizí v menopauze.
Řada žen popisuje úlevu při užívání hormonální antikoncepce. Za příčinou jsou zřejmě hormonální změny v druhé polovině menstruačního cyklu. Vyvolávajícím faktorem může být nedostatek hormonu progesteronu. Objevují se i názory, že PMS může být způsoben neschopností progesteronových receptorů vázat právě progesteron.

Jak zmírnit příznaky PMS? Nejúčinnějším prostředkem na zmírnění PMS je úplné potlačení ovulace, např. orální antikoncepcí Vyzkoušet můžete účinky silice pupalky dvouleté nebo brutnák lékařský V jídle se snažte omezit sůl, ostré koření, kofein a alkohol Užívání vitamínu B6 (pyridoxin) vám také pomůže příznaky PMS zmírnit Možností je hormonální léčba estrogenů v kombinaci s progesterony, kterou musíte zkonzultovat s lékařem Lékař vám může předepsat také psychotropní látky, které působí na psych. příznaky uvedené výše Pomoci zmírnit příznaky premenstruační syndromu vám mohou i pohybové aktivity, zvolte aerobní cvičení, břišní tance, kalanetiku nebo relaxační techniky Pro pochopení PMS můžete vyzkoušet i hypnózu

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.