Mineralfit.cz

Přikrmování dětí

Kateřina Řehořová
Přikrmování je první krok dítěte k samostatnosti. Přestává být závislé na matčiném mléce a pomalu se učí stravovat samo. Aby se dítě správně vyvíjelo, je důležité zvolit opravdu kvalitní příkrmy a vědět, které příkrmy jsou vhodné a které ne.
Přikrmování kojenců – jak začít

Nejlepší je pro nejmenší děti mateřské mléko, v něm má dítě vše, co potřebuje. Proto kojte, dokud můžete. Dítě krmené z láhve můžete začít přikrmovat už ve 4. měsíci, u dítěte kojeného mateřským mlékem se začíná minimálně o měsíc později. Pokud ale dítěti stačí mateřské mléko, klidně můžete začít až v jeho 7. měsících.

První příkrmy - vhodná a nevhodná strava

Prvními příkrmy bývají zeleninové kašičky a šťávy. Dobře stravitelná je čerstvá mrkvová šťáva s kapkou oleje (mrkev obsahuje vitamín A, který je ale rozpustný pouze v tucích), mixované polévky, které se nesolí a nekoření a to ze zeleniny, která nenadýmá. Kojenci dobře snášejí i rozmixované brambory a červenou řepu. Vhodnou zeleninou je také brokolice, cuketa, kedluben, okurka nebo špenát - vše samozřejmě ve vařeném stavu.

 

Začátek přikrmování bývá pomalý – dítě se seznamuje s novými chutěmi a ne každá mu bude vyhovovat. Je velmi důležité začít jednodruhovými příkrmy, abyste rozeznali, které jídlo dítěti sedí a které ne. Začínejte dvěmi až třemi lžičkami jednou denně. Pokud dítě jídlo odmítá, nenuťte jej a zkuste jiné. Nenuťte kojence ani k dojídání porcí. Dítě musí mít jídlo spojeno s příjemným zážitkem. Maso přidávejte do příkrmů až od jednoho roku dítěte.

Přikrmování a kojení

Zpočátku kojte miminko stejně jako před přikrmováním, postupem času můžete příkrmem nahrazovat jedno a více denních kojení. Den vždy zakončete kojením, ne příkrmem. Mateřské mléko dítě uklidňuje a uspává.

Pravidla přikrmování
Dítě krmte pouze umělohmotnou lžičkou, aby nedošlo k poškození dásní.
Misku i lžičku před použitím opláchněte převařenou vodou.
K příkrmům vybírejte pouze čerstvé ovoce či zeleninu. Plody nesmí být otlučené ani nahnilé, brambory nesmí být naklíčené. Nejvhodnější jsou bio produkty.
Do 7. měsíce věku dítěti nepodávejte stravu obsahující lepek.
Nikdy nemíchejte zeleninu s ovocem.
Kojencům nikdy nepodávejte ryby, vejce, kravské mléko, mléčné výrobky, majonézu, zmrzlinu, luštěniny (kromě červené čočky), tučné maso, uzeniny, houby, sladkosti, ořechy, potraviny obsahující kofein, výrazně kyselé ovoce, rajčata, celer a papriky. Přechod na normální stravu

Od desátého měsíce věku můžete dítěti podávat zeleninové příkrmy nemixované, větší kousky jen nadrobno nakrájejte. Pomalu přecházejte na jídla z ovoce, pozor však na kyselé plody, které velmi často způsobují alergie.

Více z rubriky Rodiče a děti
Cvičení s vaším miminkem
Kojení a jeho výhody i nevýhody Rizika těhotenství v pozdním věku Strava pro děti do tří let

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.