Mineralfit.cz

Protikvasinková dieta - bez cukru a bílé mouky

Kateřina Řehořová

Kvasinkové onemocnění je poměrně nepříjemné a jeho léčba musí být vždy doplněna protikvasinkovou dietou. Ta spočívá především ve vyloučení dvou věcí, jimiž jsou sladkosti a bílá mouka.

Protikvasinková dieta

Protikvasinková dieta je založena na vyloučení cukru a bílé mouky. První dva týdny se jídelníček skládá jen z libového masa, nejlépe rybího a kuřecího, mléčných výrobků a zeleniny.

Po dvou týdnech se do jídelníčku zařazuje ovoce, celozrnné pečivo, brambory nebo celozrnná rýže. Povoleny jsou také za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, mléčný cukr, umělá sladidla a rostlinné oleje.

Jak dlouho protikvasinkovou dietu dodržovat?

Protikvasinková dieta obvykle trvá 3 až 6 měsíců. Aby se kvasinky opět nevrátily, doporučuje se ji držet i déle.

Vhodné potraviny při protikvasinkové dietě Zelenina:

Brambory, brokolice, cibule, červená řepa, avokáda, celer, sója, špenát, zelí, mrkev, olivy, paprika, okurky, fazole, čínské zelí, ředkvičky, rajčata, pažitka, cuketa, řeřicha, pórek, listový salát

Ovoce:

Jablka, citróny, hrušky, grepy

Koření:

Bylinky, pepř, skořice, sůl, majoránka, hořčice, vanilka, tymián

Obilí:

Jáhly, pohanka, celozrnné výrobky, chléb z kvasu

Živočišné produkty:

Mléko, ryby, tvaroh, jogurt, podmáslí, vejce, sýry, mořské plody, maso (kromě vepřového), želatina

Ořechy a semena:

Vlašské ořechy, lískové oříšky, sezamová semínka, dýňová semena, kešu ořechy, slunečnicová semena, burské oříšky, kokosové ořechy

Tuky a oleje:

Rostlinné oleje, za studena lisované a nerafinované čisté margaríny

Sladidla:

Umělá sladidla (acesulfam, sacharin, aspartam, cyklamát), mléčný cukr

Nápoje:

Minerální vody, čaje (kromě ovocných), zeleninové šťávy

Pravidla protikvasinkové diety V první řadě musí váš jídelníček obsahovat zeleninu a saláty. Jezte často kysané a bílé zelí, cibuli, hořčici, podmáslí aj. – jsou nepřáteli kvasinek. Vyhýbejte se jakýmkoliv konzervám. Místo klasického koření používejte bylinky a šetřete solí. Zeleninu připravujte metodami jako je vaření v páře, dušení, ohřívání ve varných sáčcích nebo v nádobí z keramiky. Zachovají se tak vitamíny a minerály. Vyhýbejte se jídlům z cukru a bílé mouky. Pijte dostatečné množství minerální vody, zeleninové šťávy či bylinkového čaje.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.