Mineralfit.cz

První pomoc a reakce kůže na sluneční paprsky

Kateřina Řehořová

Ze všech stran je vám doporučováno, jak se chránit proti sluníčku. Ale i při používání opalovacích přípravků s vysokým faktorem a vyhýbání se polednímu slunci se vám to prostě může stát. Spálíte se.

Kůži zčervenalé či spálené opalováním lze ulevit i bez speciálních přípravků. Poradíme vám.

První pomoc ve sprše

Tělo nejprve zchlaďte ve sprše teplé asi 12 stupňů Celsia. Pomoci vám může i teplá koupel připravená s extraktem z kostivalu nebo se dvěma litry obyčejného podmáslí. Podrážděnou a spálenou kůži to uklidní.

První pomoc na spálená místa

Pokud máte spálené jen určité partie, zkuste na ně pokládat obklady z odvaru máty, octové vody nebo heřmánku. Nelekněte se, zpočátku to trošku pálí. Zklidňující účinek má také mast z měsíčku, přípravky s obsahem pampelišky nebo aloe vera.

První pomoc při sluneční alergii

Dalším důležitým problémem je sluneční alergie. Je to reakce organismu na první intenzivní slunce. Sluneční alergie se může objevit na obličeji i prakticky na celém těle. Postižený jedinec může trpět výraznou kopřivkou, někdy až splývavými rudými mapami po celém těle. Ještě ke všemu to velmi svědí. Někdy může mít tak těžký průběh, že je nutné aplikovat injekčně léky. Dnes již existuje řada preparátů, které mohou tyto reakce utlumit. Když se sluneční alergie objeví, je třeba se chránit před sluncem a podávat léky – antihistaminika. Také podávání preparátů s kalciem svědění zmírní.

První pomoc proti bolesti

Řešením bolestivosti při spálení sluníčkem mohou být některá analgetika.

Chránit před sluncem se musejí i pacienti trpící kožními nemocemi, jejichž průběh slunce zhoršuje.

Pro krásnou pokožku

Hollywood Mineral FIT Beauty. 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.