Mineralfit.cz

Puberta - období chaotických změn

Rita Jaroszová

Asi nejdůležitější a také nejtěžší je toto období zvládnout tak, aby ho obě strany (rodiče i děti) ve zdraví přežily. Proč se puberťáci chovají jako by jim nikdo jiný nerozuměl? Zkuste se nad tím trochu zamyslet. Skutečně svému dítěti rozumíte?

 

Pokud jste ještě neměli tu čest vychovávat puberťáka či puberťačku, tak toto období před nikým nikdy nezlehčujte. Neposmívejte se ostatním rodičům, kteří se s tím doslova “perou”, a ani jim nedávejte žádné rady, když netušíte, čím si právě procházejí.

 

Možná si říkáte, že až budete v roli rodiče, že všechny období zdárně překonáte. Klidně to tak může být, ale všechno není jen růžové. Vždy se na scéně objeví malé či velké problémy a s jejich řešením vám nikdo kromě vás samotných nepomůže. Budete odkázáni pouze na sebe a uvidíte, že výchova dítěte není tak snadná, jak jste se domnívali.

 

 

Puberta

 

Puberta je zvláštním a bouřlivým obdobím, ve kterém se mladí lidé snaží někam zařadit. Ptají se sami sebe, kam patří, kdo jsou a jak chtějí žít. Jsou to těžké časy nejen pro rodiče, kteří neví, co si s nimi a s jejich agresivními výstupy vlastně počnou. Dítě v pubertě musí najednou přezkoumat své hodnoty a svou úlohu v rodině i ve světě.

 

Všechno, co doposud vnímali jako samozřejmost, se mění a svým chováním dávají prostě jen najevo, že ne všechny změny se jim líbí. Náhle se jim do života vkradla nejistota, zmatek a nic nedává smysl. Proto se proti všem a všemu snaží bojovat. Proto si puberťáci myslí, že jim nikdo nerozumí a že snad ani nejste jeho rodiče, protože je úplně jiný než vy.

 

V této chvíli hrozí, že se dítě přimkne ke skupině svých vrstevníků, protože mu dáváte jen samé zákazy a příkazy. Nevidíte na tom nic děsivého? Co když ale začne ta jeho/její parta chodit za školu, začnou brát drogy a další věci, které vaše dítě strhnou na “šikmou plochu”.

 

Pak už bude na všechny nápravy pozdě. Když mu navíc řeknete, že už se s nimi nesmí vídat, ještě víc ho to odpoutá od vás a strhne k nim. Za každých okolností se proto snažte, abyste s tím svým puberťákem měli přátelský a hezký vztah. Křičení a zákazy váš vztah nezlepší, spíše naopak.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.