Jistě se mnoho z vás při návštěvě vaší oblíbené čajovny setkalo s nápojem Maté nebo Maté-Rancho. Jde o bylinu Cesmínu paraguayskou. Čaj jihoamerických indiánů, u kterých jej jako první evropan ochutnal již Kryštof Kolumbus, který byl takto pohoštěn. Podle pověstí indiánů totiž daroval tuto posvátnou rostlinu Bůh jedné mladé dívce za její pohostinnost. Vědecky byla pojmenována až začátkem 19. století francouzským přírodovědcem.
podporuje funkci ledvin
zlepšuje látkovou výměnu
normalizuje hladinu cukru v krvi
posiluje imunitní systém tlumí pocit hladu
Mnoho lidí si jej oblíbilo pro jeho povzbuzující účinky. Obsahuje totiž kofein, minerální látky, vitamíny A, B, C, E, betakaroten a antioxidanty.
K maximálnímu vychutnání zeleného čaje Maté je ideální volbou pořídit si speciální nádobu – Kalabasu.
Je vyrobená za účelem udržet čaj co nejdéle teplý, přitom však není problém udržet nádobu v dlaních a cítit, jak nás hřeje, ale nepálí. Vyrábí se vykotlaním dužniny z tykví, které jsou z vnější strany opatřeny odolnou povrchovou a zároveň dekorativní vrstvou. Jde o přírodní materiál, který nám při šetrném zacházení vydrží kolem 100 let. Pijte ho pak "brčkem", nazývaným Bombillia.
Svět - další zajímavé články Horoskop - kameny zvěrokruhu Četba – co vše vám může dát Vývoj inteligence od pravěku dodnes Tetování a jeho historie Nejbohatší lidé světa Květomluva - řekněte to květinou! Slunce - škodlivé nebo zdraví prospěšné? Barvy, které léčí... Šperky podle znamení zvěrokruhu Trendy design notebooků