Mineralfit.cz

Rozmarýn – rozmarná bylina

Kateřina Řehořová
Rozmarýn má rozmarnou chuť i vůni a výrazný vliv na naše zdraví. Dříve byl součástí elixírů lásky a života, dnes je používán hlavně do pokrmů z masa, kterému dodává chuť zvěřiny. Rozmarýn uklidňuje naše nervy a přináší klidný spánek.
Rozmarýn – původ bylinky Rozmarýn lékařský (též Rozmarýna lékařská) pochází z horských oblastí Středozemního moře, ale možné jej pěstovat i u nás na zahrádce. Čím intenzivnějším slunečním paprskům je vystaven, tím výraznější má chuť i vůni. Jak vypadá rozmarýn? Rozmarýn je stále zelený polokeř dorůstající do výšky 1,5 m. Jako koření se užívají čerstvé i sušené listy, které jsou tuhé, čárkovité. Rozmarýn kvete modře. Rozmarýn v kuchyni Rozmarýn je jako koření používán hlavně v italské, francouzské a španělské kuchyni. Je velmi výrazné kořenité chuti a proto se ho dává do všeho jen špetka. Rozmarýnem lze okořenit polévku, zeleninu, sáláty, maso nebo těstíčko na jeho smažení. Pokrmům dodává chuť zvěřiny. Rozmarýn a jeho léčivé účinky uklidňuje nervy a působí proti stresu pomáhá při vyčerpání podporuje klidný spánek podporuje krevní oběh a vyrovnává nízký krevní tlak pomáhá při poruchách zažívání odstraňuje nadýmání působí proti bakteriím působí proti bolestem hlavy rozmarýnová mast léčí revmatismus, záněty nervů a křeče esenciální olej z rozmarýnu pročišťuje, osvěžuje a snižuje pocit těžkých nohou

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.