Mineralfit.cz

Rozvod a děti - jak jim to říct?

Kateřina Řehořová
Rozpadajících manželství je v dnešní době stále více a více. Statistiky jsou neúprosné – každým rokem proběhne kolem třicet tisíc rozvodů. Ti, co se rozhodli ukončit společnou pouť životem si mnohdy ani neuvědomují, jaký dopad to může mít na děti.
Rozvod a děti – co je pro ně lepší? Každý rodič si přeje pro své děti jen to nejlepší. Téměř každý si instinktivně uvědomuje, že život v rodině je pro děti ten nejlepší z možných. Jakmile ale přijde definitivní rozhodnutí nezvratného konce, vytahují se na povrch nesmyslná zdůvodnění. Bude pro dítě opravdu lepší vyrůstat jen s jedním z rodičů?
Rozvod a děti - má být manželství konec? Každý rozvod je individuální a je vyvolán odlišnými příčinami. Některé rozvody mají svá opodstatnění, jiné jsou zbytečné. Pokud je manželství hluboce zasaženo patologickým chováním jednoho z partnerů, pak bude (pro děti) méně traumatizující rozvod. Manželky alkoholiků, chorobných žárlivců, oběti domácího násilí by jistě mohly vyprávět! Dítě taky trpí, pokud příčinou rozvodu jsou důvody jen okrajové a problémy při troše dobré vůle řešitelné.
Rozvod a děti – zachrání to manželská poradna? Návštěvy odborníků, nejlépe z manželských poraden mohou mírně narušený vztah zocelit. V manželské poradně můžete společně řešit cesty ke slušnému rozchodu a funkčnímu uspořádání vztahů po rozvodu.
Rozvod a děti – jak to sdělit Pokud dospějeme k nezvratnému rozhodnutí konce manželství, pak budeme jistě řešit problém, jak to dítěti (nebo dětem) sdělit. Děti samy nejsou tak naivní, aby si předem nepovšimly nějakých problémů a tíživé atmosféry. Podle věku dětí by pak měla být celá situace vysvětlena. Nejlepší je, pokud zasvěcení pochází od obou rodičů. Od počátků by mělo být zřejmé, že za nic nemohou a zároveň není v jejich silách něco zvrátit. Při vysvětlování není nutné zacházet do zbytečných podrobností. Bohatě postačí vysvětlení, že již delší dobu k vzájemným nedorozuměním, které se nepodaří změnit.
Rozvod a děti – chystané změny Děti musí cítit i nadále lásku obou rodičů. Dále by měly být seznámeni s dopady chystaných změn. Týká se to především toho, kde a s kým budou žít, jak se budou stýkat s druhým z rodičů apod. Chyťte střídavou péči o děti za správný konec. Pokud bude pro děti méně dalších změn, tím lépe. Podle možností by měly děti nadále docházet do stejné školy, neměnit kamarády, věnovat se dosavadním koníčkům.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.