Mineralfit.cz

Šafrán - uctívaná bylina

Kateřina Řehořová

„Je ho jako šafránu”, říká se. Kolik šafránu však najdeme v českých kuchyních? Přitom tato bylinka byla od pradávna považována za nejtajemnější a nejlepší ze všech. Zvláště ve starém Řecku ji uctívali a používali jako parfém.

Šafrán a jeho historie

Šafrán pochází ze západní Asie a v minulosti byl jedním z nejdražších koření. Používal se jako léčivo, barvivo i voňavka. Velmi brzy se rozšířil do celého světa, zvláště velký zájem o něj měli faraónové. Řekové mu říkali krokos a pro ně byl rostlinou číslo jedna. Jeho jméno je odvozeno z japonského za fran – být žlutý. Šafrán totiž barví žlutě.

 

 

Šafrán a jeho použití

Šafrán výrazně voní a má kořeněně nahořklou chuť. Dá se použít do jakéhokoliv jídla, jehož chuť chcete zvýraznit. Tato bylinka podporuje trávení, ve velkých dávkách však může vyvolat bolesti hlavy nebo překrvení orgánů. Občasně užívaný ve špetce však neuškodí, ba naopak.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.