Mineralfit.cz

Scio testy - obecné informace

Kateřina Řehořová
Většina středních i vysokých škol letos zařadila scio testy do svých přijímacích zkoušek. Co scio testy obnáší a na co se kromě logiky, úsudků a numerického myšlení zaměřují?
Pod názvem scio testy se obvykle skrývají především logické úlohy. Některé školy je používají jako zvláštní součást přijímací zkoušky, jiné, zejména střední školy je mají ukryty ve zkouškách z matematiky a českého jazyka.
Jak se na scio testy - část přijímacích zkoušek připravit? Podle průzkumu si většina učitelů či děkanů myslí, že logiku musí mít člověk v krvi, že se moc naučit nedá. I tak by studenti neměli přípravu na tento typ zkoušky, scio test, vynechat. Někteří studenti přesto přípravu zkoušce z obecných studijních předpokladů nevěnují pozornost. Jiní se naopak připravují a vyplácí se jim to.
Důležité je zachovat si u zkoušky chladnou hlavu. Ze všech částí přijímaček je právě při testu z obecných studijních předpokladů asi nejdůležitější se uklidnit a postupovat krok za krokem. Podle odborníků - psychologů totiž stres blokuje logický úsudek, který je právě v této části přijímací zkoušky nejdůležitější. Názor na scio testy z pohledu škol Většina středních škol přiznává testu z obecných studijních předpokladů stejnou váhu jako testu z matematiky a češtiny.
Zajímavostí je, že od zavedení scio testů na gymnáziích se změnil poměr přijatých děvčat a chlapců. Mohla by to být náhoda, ale lze usuzovat, že chlapci jsou na tom s logickým myšlením o něco lépe.
Školy si od testů slibují získání studentů, kteří jsou schopni pracovat samostatně.
Všeobecný obsah scio testů verbální myšlení - základy řešení úloh verbálního myšlení; synonyma, antonyma, analogie, vylučování, přísloví, gramatické jevy, rozbor textů numerické myšlení symbolické myšlení, prostorová představivost a konfigurační vztahy úsudky - rozbor základních metodologických postupů výroková logika - výrok, vztahy mezi výroky (konjunkce, disjunkce, implikace, ekvivalence), usuzovaní, zda z premis ve formě výroků vyplývá daný závěr normativní logika - řešení příkladů normativní logiky, vztahu zákazu, příkazu a dovolení kritické myšlení a kulturní přehled analytické myšlení - rozbor slovních úloh testujících analytické myšlení

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.