Mineralfit.cz

Sepse - otrava krve

Kateřina Řehořová
Sepse neboli otrava krve se dá jednoduše popsat jako zaplavení organismu bakteriemi. I když mnoho lidí si to neuvědomuje, je sepse velmi nebezpečná. Denně na ní zemře kolem 1500 lidí na celém světě.

Sepse je stav, kdy tělo reaguje až přehnaně na infekci a je provázen celkovými záněty. Je spojena s poruchou nebo selháním orgánů. Kromě toho, že je bolestivá, velmi často s sebou nese invaliditu.

Příčiny sepse Infekce močových cest Infekční choroby plic Rozsáhlé proleženiny Chřipka a angína Zánět středního ucha Meningitida Zánět slepého střeva

Sepse vznikne, pokud se k infekci přidají dvě z následujících kritérií: zvýšení nebo velké snížení tělesné teploty, zrychlené dýchání, zrychlení srdeční činnosti nebo změna počtu bílých krvinek.

Příznaky sepse Horečka Rychlá tepová frekvence Rychlé dýchání

Pokud se jedná o těžkou otravu krve, provází ji selhání jednoho orgánu. V nejhorším případě může nastat tzv. septický šok, kdy přestane fungovat více orgánů.

Léčba sepse

Aby léčba byla úspěšná, je nutný rychlý a včasný zásah. V první řadě je nezbytné potlačit infekci a to nasazením antibiotik. Následuje podpůrná terapie, kterou je například podpora dýchání, nitrožilní dodávání výživy a tekutin, opatření na zvýšení nízkého krevního tlaku. U těžkých případů sepse je nutná operace.

 

Mnoho lidí se to neuvědomuje, ale sepse je velmi nebezpečná. Denně na ní zemře okolo 1500 lidí, což je číslo srovnatelné s úmrtími na rakovinu prsu, tlustého střeva nebo plic.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.