Mineralfit.cz

Šestinedělí - puerperium

Kateřina Řehořová

Šestinedělí je období po těhotenství a porodu. Organismus ženy se vrací do stavu (tělesného a psychického) jako před otěhotněním. Jaké jsou hlavní změny v organismu ženy během šestinedělí?

Šestinedělí je obdobím, kdy jsou matka i novorozenec velmi zranitelní. V těle ženy probíhá mnoho změn. Celý organismus a pohlavní orgány se vrací do stavu v jakém byly před otěhotněním. Porodní poranění se hojí a mléčná žláza začíná se svou činností.

Změny v pohlavních orgánech během šestinedělí Involuce dělohy (děloha se “zavinuje“) Uzavírání děložního hrdla Pochva se vrací do původního stavu Svaly pánevního dna získávají svojí pružnost Zpevnění břišní stěny Změny v organismu během šestinedělí Močový měchýř se vrací k normálu Trávící ústrojí a jeho funkce se normalizují Metabolické změny Kardiovaskulární změny (snižuje se tep) Klesá objem krve Klesá hladina estrogenů a progesteronu Ukončení šestinedělí

Ukončení šestinedělí je u každé ženy individuální. Považuje se za něj ukončení změn organismu matky. Většina funkcí se ženám vrací k normálu do 6 týdnů po porodu. Po ukončení šestinedělí, se musí každá žena dostavit ke svému gynekologovi. Ten provede kontrolu rodidel, kolposkopické a cytologické vyšetření a zhodnotí hojení poraněné hráze.

Další zajímavé články

Těhulka nebo baculka?
Ranní nevolnost v těhotenství
Očkování u dětí
Umělé oplodnění
Děti a jejich první krůčky
Babybox
Mimoděložní těhotenství
Interupce
Kojení a jeho výhody i nevýhody
Bolest při porodu a její utišení
Kojenecké plavání
Symptomy těhotenství
Alkohol v těhotenství
Amniocentéza

 

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.