Mineralfit.cz

Sezóna ořechů

Kateřina Řehořová

S podzimem přichází kromě zlatého listí také sezóna všech možných ořechů. Ale není oříšek jako oříšek. Kromě lískových a vlašských ořechů se podíváme také na bukvice nebo žaludy, i ty se dají využít.

Plody lísky obecné

V této době už na nás v přírodě čekají, je nejvyšší čas vyrazit na sběr. Skořápky lísky obecné jsou na konci zašpičatěné a mají obal, ve kterém je ořech zabalen.

Plody lísky největší

Na rozdíl od lísky obecné mají tyto plody užší, delší a téměř trubičkovité obaly, které celý ořech zakrývají. I jádro je jiné, a to delší a užší.

Lískové oříšky

Oříšky z lísky mají pro náš organismus spoustu pozitivních účinků. Dodávají nám spoustu energie a mangan. Tato minerální látka pomáhá našemu organismu právě při tvorbě energie, umí neutralizovat volné radikály a celkově posiluje obranyschopnost organismu.

S lískovými oříšky do sebe dostaneme množství nenasyceným mastných kyselin, tedy dobré tuky. Nenasycené mastné kyseliny dokážou z dlouhodobého hlediska snížit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Výhodou lískových ořechů je obsah vlákniny. Když si dáte hrstku ořechů, přijmete asi tři gramy vlákniny, což je deset procent celkové doporučené denní dávky.

Oříšky pomohou i s krásou, takže pokud chcete své pokožce prospět, vsaďte na lískové ořechy. Proč jsou tak účinné? Obsahují značné množství vitaminu E, který je považován za životabudič pleti, díky antioxidačním účinkům.

Vlašské ořechy

Výborné ořechy, jejich chuť je charakteristická. Před konzumací prozkoumejte, jestli jsou zralé. Pokud je slupka kolem ořechu nahnědlá, klidně se do nich pusťte, jinak vás překvapí nepříjemná nahořklá chuť.

 

Ořechy, semínka, sušené ovoce a další dobroty koupíte v e-shopu zodo.cz.

 

Jedlé kaštany

Plody mohutných stromů nám syrové příliš platné nejsou. Zkuste je uvařit nebo upražit a v tu ránu se promění v ty nejlépe chutnající ořechy. Kromě toho, že výborně chutnají, tak vás v chladných dnech také příjemně zahřejí.

Jak je to se žaludy?

Že jde o potravu pro zvířata? To máte pravdu, ovšem dříve se z nich vyráběla žaludová mouka a oblíbená byla také žaludová káva. Žaludová káva obsahuje velké množství tříslovin, což je její výhoda. Pomáhá proti průjmu a nadměrnému pocení.

A co bukvice?

Bukvice se řadí mezi olejnaté ořechy, někteří lidé je považují za opravdovou pochoutku, podle jiných jsou těžké na žaludek, způsobují nevolnost, či jsou dokonce mírně jedovaté. Sami je vyzkoušejte, ale nejdříve je tepelně upravte.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.