Mineralfit.cz

Skolióza

Kateřina Řehořová
Skolióza je v dnešní době stále častější porucha. Jedná se o vychýlení páteře do strany. V dnešní době skoliózou trpí až 50 % dětí předškolního věku. Správnou prevencí se dá skolióze zabránit.
Co je skolióza?

Skolióza je vychýlení páteře do strany. Příčinou skoliózy býva většinou nestejná výška ramen a sešikmená pánev. Skolióza je buď vrozená, vzniká následkem jednostranné zátěže, a dochází k ní i při nestejné délce dolních končetin. Výraznější skolióza se projeví nestejným sešlapáváním podrážek bot. V mírné formě se vyskytuje skolióza u lidí, kteří nemají potíže. Častá je také u lidí s různou délkou dolních končetin.

Nejčastější příčiny skoliózy 
dlouhodobé sezení  celkově málo pohybu  jednotranný pohyb (především při sportu) nestejná délka končetin pohodlné polohy při sezení nošení tašek na jednom rameni špatná obuv ploché nohy stavy po úrazech končetin

Nejjednodušší formou skoliózy je vadné držení těla . K tomu vedou nesprávné návyky, jako je například nadměrné sezení nejčastěji ve špatné poloze, povalování u televize, nedostatek pohybu, únava, jednostranný pohyb, ploché nohy. Tyto negativní faktory musí u dětí předškolního věku ovlivňovat především rodiče. Další formou deformace je vychýlení páteře. Diagnóza potom zní skoliosa, kyfosa nebo lordosa. Příčina těchto problémů v osmdesáti procentech není známa, ve zbývajících dvaceti procentech se jedná o následek vážnější nemoci.

Terapie

Cílem terapie je hlavně zabránit vývoji vybočení a zhoršování stavu. Včasnou konzervativní léčbou skoliózy lze ve většině případů snížit, nebo alespoň udržet škodlivé zakřivení páteře. Pacient by měl být pravidelně sledován svým lékařem-ortopedem.

Prevence skoliózy

Nejdůležitější v prevenci skolióz, je pravidelná a přiměřená pohybová aktivita. Vhodný je dostatek rekreačního sportu, turistika, plavání, kolektivní sporty. Ideální by bylo zvyknout si na pravidelné ranní rozcvičení s protažením svalů a "nastartováním" těla.

Volte správnou výšku nábytku

Správné sezení a volba židle je důležitým předpokladem pro nácvik správných pohybových stereotypů. Důležitá je výška sedacího nábytku. Musí odpovídat asi délce dolní končetiny od kolene dolů a mezi sedadlem a psacím stolem musí být dostatek místa k volnému pohybu. Opěradlo musí sledovat zakřivení páteře a musí podpírat záda až pod lopatky a současně také umožňovat volný pohyb.Výška psací desky u stolu musí umožnit pohodlné ohnutí a opření loktů.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.