Mineralfit.cz

Sójová dieta pro zdravé hubnutí

Kateřina Řehořová

Všichni víme, jak oblíbená je v Číně a Japonsku sója. Ale napadlo vás někdy, že právě díky ní jsou Japonky tak zdravé a překrásně štíhlé? Využijte pozitivních vlastností sóji a zařaďte ji do svého jídelníčku také!

Sójová dieta - konečně zdravé hubnutí

Sója je zdravá, není drahá a dá se připravit na mnoho způsobů. A co je nejdůležitější: sójová dieta nezpůsobuje žádné problémy s výživou jako jiné jednostranně zaměřené diety. Aby byla opravdu účinná, držte ji zpočátku dva týdny, pak si dejte pár dní pauzu (neznamená to, že se vrátíte k původním návykům, jen na čas vynecháte sóju ze svého jídelníčku) a pak se k ní zase vraťte. Za měsíc bude minimálně pět kilo dole!

Sójová dieta – proč funguje?

Díky obsahu komplexních sacharidů sója umožňuje rovnoměrné uvolňování sacharidů do krve a obsažená vláknina povzbuzuje peristaltiku střev. To vše podporuje zdravé a účinné hubnutí. Sója obsahuje také tzv. fytoestrogeny, které snižují vedlejší projevy přechodu u žen, zpomalují stárnutí a jsou účinnou prevencí před vznikem osteoporózy. Podle některých vědců sója dokonce snižuje hladinu cholesterolu a bojuje proti rakovině. Sójová dieta vás nenechá hladovět a dodá vašemu tělu všechny důležité živiny.

Sójová dieta pro alergiky a nemocné celiakií

Sójová dieta je vhodná i pro lidi s alergií na mléčné bílkoviny nebo laktózu (mléčný cukr) nebo pro nemocné celiakií (alergie na lepek).

Do sójové diety zařaďte i sójové mléko

Sójové mléko neobsahuje cholesterol a je lépe stravitelné než mléko kravské. Obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, minerální látky a vitamíny A, B, D a E. Jeho zařazením do dietního plánu podpoříte celkový účinek diety. Vybírejte si však zásadně nízkotučná sójová mléka.

Jídelníček sójové diety Snídaně

Snídani může tvořit některá z těchto variant: odtučněný bílý jogurt, dva kousky sójového pečiva nebo dva toasty z celozrnného chleba s netučným sýrem nebo s dia marmeládou. Jako nápoj černá káva s odtučněným mlékem a umělým sladidlem, sklenice džusu, bylinného čaje se sladidlem nebo sklenice sójového mléka.

Svačina

Svačinou, která by měla přijít mezi dobou snídaně a oběda, by měl být kousek nějakého ovoce nebo zeleniny.

Oběd

Bramborový salát s nízkotučným bílým jogurtem nebo bez něj, řízky z pečeného sójového masa. Rizoto se sójovými výhonky. Špagety se sójovým masem a tofu (sójovým) sýrem. Zeleninová polévka + plátek sójového masa.

Svačina

Svačinou po obědě může být ovocný nebo zeleninový salát, nízkotučný jogurt, sojové pečivo nebo jeden toast.

Večeře

Rybí filé s bramborem, bramborovým, nebo zeleninovým salátem. Zeleninová polévka. Půl porce kuřecího prsíčka se salátem. Jablečný štrúdl. Tuňákový salát s toastem.

Hodnocení: 3.3

Počet: 3

Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.